c S
Dnevne novosti

SUH: uvesti stalnu državnu potporu za starije od 65 godina koji ne primaju mirovinu

08.01.2013 07:20 ZAGREB, 7. siječnja 2013.(Hina), Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) zatražio je od Ministarstva socijalne politike i mladih da hitno pokrene inicijativu za uvođenje tzv. državnih potpora za sve osobe starije od 65 godina koje ne primaju mirovinu ni po kojem osnovu, kao jednu od početnih mjera za borbu protiv siromaštva.

Takvu je naknadu pod nazivom "socijalna mirovina" planirala uvesti još Račanova vlada, da bi je HDZ-ova konkretizirala na način da je namijenjena starijima od 65 godina, socijalno potrebitima te koji žive u Hrvatskoj 30 godina, podsjeća SUH u priopćenju napominjući da i Plan 21 Kukuriku kolacije izrijekom jamči donošenje zakona kojim će takve "socijalne mirovine" biti omogućene.

"Međutim, i u uvjetima kad dnevno rastu cijene, naše se 'socijalno ministarstvo' ne bavi borbom protiv siromaštva, već prvenstveno borbom protiv prevara u socijalnom sustavu", upozorava SUH ističući kako se, prema izvještaju Ministarstva socijalne politike koje je krajem prošle godine upućeno Europskoj komisiji, može iščitati kako takve potpore do daljnjega neće biti uvedene "zbog značajnog problema što postoji vrlo mala razlika između minimalne mirovine i socijalne pomoći za starije koja je povećana na 600 kn".

SUH stoga smatra da Ministarstvo socijalne politike i mladih u prvoj godini svoga vladanja nije pokazalo "nimalo senzibiliteta za stariju populaciju, koja je zapravo najveća ranjiva skupina izložena riziku od siromaštva i socijalnoj isključenosti te da se u svojoj unutarnjoj organizaciji fokusira na djecu, mlade i obitelj, te tzv. odrasle osobe, gdje među šest 'kategorija' stariji i nemoćni čine samo jednu".

To je dovoljan dokaz, ocjenjuju, o izostanku ikakve strategije za sprečavanje i saniranje siromaštva među starijim osobama, po kojemu je Hrvatska, dodaju, u vrhu europske ljestvice, odmah iza Bugarske.