c S
Dnevne novosti

Juris protecta osudila imenovanje bivše glasnogovornice HSU-a ravnateljicom Hine

10.01.2013 07:16 ZAGREB, 9. siječnja 2013.(Hina), Udruga za unaprjeđenje pravosuđa Juris protecta osudila je u priopćenju imenovanje bivše glasnogovornice Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Branke Valentić ravnateljicom Hine, ocjenjujući da je vladajuća Kukuriku koalicija na taj način zavladala tim javnim medijem.

"Osuđujemo imenovanje rukovodećih kadrova u državnim institucijama po interesnim i političkim kriterijima koje Kukuriku koalicija provodi na isti, ako ne i gori način kao što je to provodio HDZ sa svojim trabantima", navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik udruge Zlatko Zeljko. Smatraju da je odluka Upravnog vijeća Hine od 27. prosinca 2012. da se na čelo nacionalne agencije Hina postavi glasnogovornica HSU-a "još jedan primjer skandaloznog kadroviranja vladajuće koalicije, pri čemu je Upravno vijeće prekršilo i Zakon o Hini".

"Prema članku 5. Zakona o Hini, Hina djeluje po načelima neovisnog, nepristranog i profesionalnog novinsko-agencijskog izvještavanja. Hina ne smije, faktički ili pravno, doći pod vlasničku ili drugu interesnu kontrolu neke ideološke, političke ili ekonomske skupine. Unatoč tome, Upravno vijeće Hine donijelo je, po diktatu iz vrha Kukuriku koalicije, odluku o imenovanju glasnogovornice HSU-a za ravnateljicu Hine, nanijevši time golemu štetu nacionalnoj novinskoj agenciji", navodi se u priopćenju.

Ističu da je to "daljnji dokaz da se na čelo javnih medija postavljaju politički komesari", nakon što je "aktualna vlast ponovno podržavila HRT". Juris protecta smatra da je na taj način nacionalna novinska agencija "preko noći postala 'glasnogovornicom' Kukuriku koalicije". "Jesu li u SDP-u, HSU-u i HNS-u svjesni koliko je to negativno utjecalo na imidž agencije kojoj je pozicija na tržištu već ionako dobrano poljuljana", zaključuju u priopćenju.