c S
Dnevne novosti

Tribina: oštro protiv "Jovanovićevog pogubnog zdrastvenog odgoja"

10.01.2013 07:14

ZAGREB, 9. siječnja 2013.(Hina), Kurikulum zdravstvenog odgoja ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića poguban je jer u škole uvodi spolni odgoj neprimjeren našim tradicionalnim vrijednostima, poručili su sudionici tribine koju je na tu temu organiziralo Hrvatsko žrtvoslovno društvo i Koordinacija braniteljskih udruga Grada Zagreba, no konsenzus o tome trebaju li djeca imati mogućnost izbora između dvaju programa ili se modul koji se odnosi na spolnost treba u cjelosti maknuti iz programa, nisu postigli.

"Upozoravamo na duboku moralnu i društvenu krizu izazvanu brzopletim zakonom kojim se u školama uvodi spolni odgoj neprimjeren našim tradicionalnim vrijednostima", upozorio je predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović. Pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić ustvrdio je kako neokomunistička i liberalno-fašistička kulturno-antropološka revolucija ne poznaje čovjeka kakav je bio do sada te čovjek postaje stroj za udovoljavanje seksualnih potreba i ne poznaje ni ljubav, ni zaljubljenost, ni čistoću, ni vjernost, ni žrtvu, a ni solidarnost. Po njegovim riječima, i nacizam je na vlast došao putem demokratskih izbora.

"Treba upozoravati i na sličnost s komunizmom u Hrvatskoj danas", ustvrdio je Pozaić dodajući kako "nakon ukaza uvedene revolucije odgoja", više nema muško i žensko i više nema spola, već postoji samo rod, proizvoljni izbor začudne ideologije. "Zaboravljaju da je Bog stvorio Adama i Evu, a ne Adama i Stevu", rekao je Pozaić za autore Kurikuluma, a ministra Jovanovića je optužio da uvodi šarlatanstvo. "Ministar Jovanović ponavlja iste bedastoće i ne pogleda se u ogledalo savjesti", poručio je Pozaić dodajući kako nas je aktualna vlast već dovela u ekonomsko smeće, a sada nas žele uvaliti i u moralni kaos. Djeca nisu vlasništvo države, bila ona, kako je kazao, 'demokratska' ili 'demonkratska'.

Dodao je kako je u ovom slučaju mogućnost izbora nedopustiva, a sve se to radi u ime partijske demokracije. "Hrvatskoj je potrebna nova Oluja i lustracija", zaključio je pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić. Osvrnuo se i na smijenjenu urednicu HTV-ove emisije 'Slika Hrvatske' Karolinu Vidović Krišto rekavši kako je ona "žrtva stradanja za istinu te časno i etičko djelovanje u sredstvima javnog izvješćivanja". Iako najavljena na skupu, Vidović Krišto se nije pojavila obrazloživši to "zaoštrenim okolnostima zbog kojih se ne može eksponirati u javnosti", a sudionici skupa prozvali su HTV da je na "najnižoj razini servilnosti vladajućim strukturama".

Predsjednica udruge udovica Domovinskog rata za Grad Zagreb Rozalija Bartolić ministra Jovanovića optužila je za samovolju rekavši kako se on ne smije izrugivati hrvatskoj tradiciji jer time omalovažava Domovinski rat. "Nitko razuman nije protiv zdravstvenog odgoja, ali ne može skupina istomišljenika napraviti kurikulum bez šire rasprave", ustvrdila je dodavši kako vladajuće strukture ne smiju vlastiti svjetonazor nametati drugima. Sa njom se složio i predstavnik udruge GROZD Janko Živković kazavši kako je glavni problem sporni četvrti modul koji se odnosi na spolni odgoj.

"U njemu se iznose činjenice bez vrijednosti, a iznošenje činjenica bez vrijednosti nema smisla", kazao je. Mi želimo samo da postoji mogućnost izbora i da oni kojima je taj modul prihvatljiv to slušaju, a da ostali imaju mogućnost izbora i drugog programa, kazao je Živković. Sa time se, međutim, nije složio veliki dio sudionika iz publike, a neki od njih zatražili su i da se "zaražena i kontaminirana djeca" ne druže sa njihovom djecom. Živković mu je, međutim, odgovorio kako se zakoni moraju poštovati te da roditelji moraju imati pravo izbora, na što su predstavnici Obiteljske stranke izvijestili kako su podigli tužbu jer je, kako su rekli, "zakon donesen na nelegalan način". Neki od sudionika zatražili su i savjet kako utvrditi kada će sporni dijelovi programa biti predavani na nastavi da ne pošalju dijecu u školu.

Ivica Matošević u ime Koordinacije braniteljskih udruga Grada Zagreba ustvrdio je kako hrvatski ratni veterani nisu homofobi, ali ne podržavaju homoseksualne brakove. "Za nas je brak sveti sakrament, a ne brutalno korištenje druge osobe", poručio je. U raspravu se iz publike uključio i HDZ-ovac Stjepan Adanić rekavši kako je njegova stranka protiv spornog modula jer on mijenja svjetonazor hrvatskog katoličkog bića, što je izazvalo burnu reakciju i dobacivanja iz publike. "Imate kreatore u svojim redovima", "komunisti u HDZ-u", "vi ste frakcija Komunističke partije te "jeste li spremni glasati za zakon o lustraciji", neke su od reakcija koje su dolazile iz publike na račun HDZ-a.

Smijenjeni ravnatelj Osnovne škole Petar Zrinski Krešimir Mihajlović, koji je široj javnosti postao poznat nakon što je u predvorju škole svojedobno postavio plakat s fotografijama generala Ante Gotovine i Mladena Markača, ustvrdio je kako se u cijelu priču uplela politika koja zatire osnovne vrijednosti hrvatskog društva, a krivcem za takvo stanje vidi u supruzi premijera Zorana Milanovića, Sanji Musić Milanović koja, kako je rekao "sve to nameće jer nju Jovanović vodi sa sobom na predstavljanje zdravstvenog odgoja".