c S
Dnevne novosti

Vlada predložila novi Zakon o rudarstvu

11.01.2013 07:26 ZAGREB, 10. siječnja 2013.(Hina), Vlada je sa sjednice Saboru u žurnoj proceduri poslala prijedlog novog Zakona o rudarstvu, koji bi trebao osigurati bolju kontrolu eksploatiranih količina mineralnih sirovina i plaćanja naknada za eksploataciju.

Po predloženom, ubuduće bi se provodio jedan javni natječaj za istraživanje i koncesiju za eksploataciju mineralnih sirovina. Taj će natječaj zamijeniti sadašnja tri natječaja za istraživanje, utvrđivanje eksploatacijskog polja i davanje koncesije, a rudarskim tvrtkama koje su obavile istraživanje i našle sirovinu jamči se da će tu sirovinu moći i eksploatirati.

Vijek eksploatacije ograničava se na 40 godina, kada mora biti završena eksploatacija i sanacija otkopa. Koncesionar će prije potpisivanja ugovora nadležnom tijelu morati položiti jamstvo za troškove sanacije.

Ta je odredba u zakon unesena na zahtjev ekoloških udruga, kako bi se izbjegle situacije u kojima tvrtka koja je eksploatirala sirovinu završi u stečaju, a teren ostane nesaniran. Koncesionaru koji ne bude eksploatirao sirovinu oduzet će se koncesija, a u Vladi očekuju da će ta odredba osigurati bolju eksploataciju na naftnim i plinskim poljima.