c S
Dnevne novosti

Barroso traži od Švicarske da financijski pomaže i Hrvatskoj

11.01.2013 07:16 BRUXELLES, 10. siječnja 2013.(Hina/AFP), Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso želio bi da Bruxelles i Bern počnu "što je moguće prije" pregovore o švicarskom financijskom doprinosu za Hrvatsku, koja će u EU ući 1. srpnja 2013.

"Komisija bi željela početi pregovore o švicarskom financijskom doprinosu za Hrvatsku", navodi Barroso u pismu upućenom 21. prosinca prošle godine švicarskoj predsjednici Eveline Widmer-Schlumpf, koje je u četvrtak objavilo švicarsko ministarstvo vanjskih poslova. Bern financijski pomaže državama središnje i istočne Europe koje su u EU ušle 2004. i 2007. Do sada je u te svrhe izdvojio više od milijardu eura.

EU bi želio da Švicarska obnovi taj aranžman koji je istekao u lipnju. "Unija pridaje veliku važnost nastavku te velikodušne solidarnosti", ističe Barroso u pismu. Ta financijska pomoć "temeljna je sastavnica naših jako intenzivnih odnosa sa Švicarskom i sudjelovanja vaše zemlje na proširenom europskom tržištu", dodaje.

Barroso želi da ta pitanja budu tema idućeg sastanka između švicarskih i europskih predstavnika predviđenog za 29. siječnja. Švicarska nije članica Europske unije, ali je članica Europskog udruženja slobodne trgovine (EFTA), a odnose s EU-om regulirala je nizom sektorskih bilateralnih ugovora. EU je u prosincu ocijenio da je taj model odnosa "stigao do svojih granica i da bi ga trebalo preispitati." Švicarski predsjednik ove je godine Ueli Maurer.