c S
Dnevne novosti

BiH: U 2012. godini "oprano" najmanje 15 milijuna eura

14.01.2013 07:04 SARAJEVO, 13. siječnja 2013. Hina,Policijska i pravosudna tijela u Bosni i Hercegovini otvorila su više istraga o mogućem pranju novca u toj zemlji tijekom 2012. godine uz pretpostavku kako je na taj način u legalne novčane kanale ubačeno najmanje 15 milijuna eura čije je podrijetlo sumnjivo, prenio je u nedjelju sarajevski "Dnevni avaz".

Pozivajući se na izvore iz financijsko-obavještajnog odjela Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) list navodi kako je do sada tužiteljstvima podneseno sedam izvješća o počinjenju kaznenog djela pod sumnjom za pranje novca. "Prijave su podnesene protiv 36 fizičkih i 14 pravnih osoba za koje se sumnja da su počinile 20 kaznenih djela. Iznos novca sa sumnjom na pranje novca prijavljen u izvješćima viši je od 30 milijuna konvertibilnih maraka", izjavio je izvor iz SIPA-e.

U toj su agenciji tijekom 2012. godine informirani o 90 sumnjivih novčanih transakcija koje su odmah postale predmetom istraga temeljem odredbi Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti. Od financijsko-obavještajnih službi drugih država SIPA je dobila 37 zahtjeva za provjeru računa otvorenih u BiH a istodobno je iz BiH zatražena provjera 47 računa otvorenih u inozemstvu. Sumnjive financijske transakcije po pravilu se povezuju s materijalnom dobiti stečenom od mita, korupcije, trgovine drogom i oružjem te utajom poreza no svi podaci o istragama koje se vode ostaju tajna do završetka provjera i eventualnog podizanja optužnica.

Američki institut "Global Financial Integrity" (GFI) koji se bavi praćenjem i analizom sumnjivih novčarskih transakcija procijenio je kako je iz BiH u proteklih deset godina u države koje se smatraju poreznim oazama prebačeno najmanje 836 milijuna dolara novca čije je podrijetlo nejasno.