c S
Dnevne novosti

Sabor idući tjedan počinje prvo ovogodišnje zasjedanje

15.01.2013 07:17 ZAGREB, 14. siječnja 2013. Hina, Hrvatski sabor u iduću srijedu počinje prvu ovogodišnju sjednicu, koja je zakazana na četiri tjedna, odlučilo je u ponedjeljak saborsko Predsjedništvo.

Nakon sjednice Predsjedništva, predsjednik Sabora Josip Leko novinarima je izjavio kako predloženi dnevni red nove saborske sjednice broji 44 točke (17 točaka sa zadnje prošlogodišnje sjednice i 27 novih). Leko je rekao kako je trajanje sjednice zakazano na četiri tjedna, u kojih se planira odraditi veći dio točaka dnevnog reda, ali i naglasio kako će Sabor, ukoliko ne bude dovoljno četiri tjedna zasjedanja, u kontinuitetu raditi bez prekida, s obzirom da se iz Vlade očekuju novi zakonski prijedlozi.

Saborsko se Predsjedništvo, izvijestio je, dogovorilo kako će inzistirati da ponedjeljkom u Saboru zasjedaju radna tijela (odbori) i zastupnički klubovi, a utorkom za radna tijela, kako bi se njihov rad mogao planirati i usuglasiti s vanjskim članovima odbora. "To su svi članovi Predsjedništva, dakle i predstavnici klubova, sa zadovoljstvom prihvatili i poduprli tu ideju i nadam se da će biti oživotvorena u Hrvatskom saboru i da će Sabor punom parom raditi i ponedjeljkom i utorkom", istaknuo je Leko.

Novinare je zanimalo zašto Sabor prvo ovogodišnje plenarno zasjedanje ne počinje već ovoga tjedna, budući da mu Ustav dopušta da redovno zasjeda od 15. siječnja, a s obzirom da treba donijeti niz zakona, pa i onih vezanih uz monitoring EU. "Sabor je planirao početi sjednicu 23. siječnja kako bi imao dobar pregled prioriteta Vlade. Vlada zasjeda i još će zasjedati do 23. siječnja i početka sjednice i u skladu s tim ćemo početi raditi. Dinamiku ćemo realizirati, nadam se, u okviru onoga što smo planirali", odgovorio je Leko.