c S
Dnevne novosti

Fuele poziva Hrvatsku i Sloveniju da riješe pitanje Ljubljanske banke

15.01.2013 07:15 BRUXELLES, 14. siječnja 2013. Hina, Povjernik za proširenje EU Štefan Fuele zatražio je u ponedjeljak od Hrvatske i Slovenije da intenziviraju napore kako bi pronašli uzajamno prihvatljivo rješenje za Ljubljansku banku što je moguće prije.

Povjerenik Fuele je nakon sastanka s potpredsjednicom hrvatske Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić objavio priopćenje u kojem je pozdravio napredak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u zemljama članicama. "On je sa zadovoljstvom primio na znanje da je ratifikacija pristupnog ugovora u zemljama članicama uznapredovala. Povjerenik je također zatražio pojačane napore od Hrvatske i Slovenije kako bi se pronašlo uzajamno prihvatljivo rješenje za pitanje Ljubljanske banke što je moguće prije", kaže se u priopćenju.

Ministrica Pusić je u ponedjeljak u Bruxellesu razgovarala s nekoliko povjerenika Europske komisije - s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, s povjerenikom za međuinstitucionalne odnose i administraciju Marošom Šefčovičem, s povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom i s povjerenikom za tržišno natjecanje Joaquinom Almuniom. Na tim sastancima se razgovaralo o o dovršavanju preostalih zadaća Hrvatske u sklopu priprema za članstvo i završnog izvješća o pretpristupnom monitoringu koje će Komisija objaviti u ožujku.