c S
Dnevne novosti

Više od 50 zemalja traži da VS UN pošalje Siriju na sud

15.01.2013 07:03 UJEDINJENI NARODI, 14. siječnja 2013.(Hina/Reuters), Više od pedeset zemalja zatražilo je u ponedjeljak od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da sirijskim vlastima pošalju signal tako što će Siriju prijaviti Međunarodnome kaznenom sudu (ICC) koji goni ljude zbog genocida i ratnih zločina.

U dosadašnjem 21-mjesečnom ustanku protiv režima sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada ubijeno je više od šezdeset tisuća ljudi. Ustanak je počeo mirnim prosvjedima, ali prerastao je u krvav rat jer su ga Asadove snage nasilno gušile. Obje su strane, piše Reuters, optužene za zločine, ali Ujedinjeni narodi tvrde da je vlast više kriva. I predstavnica UN-a za ljudska prava Navi Pillay zatražila je slanje Sirije pred ICC.

"Čvrsto smo uvjereni da Vijeće sigurnosti mora zajamčiti odgovornost za zločine koji su počinjeni i još ih čine u u Siriji, te poslati jasan signal sirijskim vlastima", kaže se u pismu koje je Švicarska poslala u ime više od 50 zemalja. "Stanje na terenu sve je teže, napada se civilno stanovništvo, a strahote su gotovo postale norma", kaže se u pismu koje podupiru stalne članice Vijeća sigurnosti Francuska i Britanija. Sjedinjene Države, Kina i Rusija, preostale tri stalne članice Vijeća nisu potpisnice ICC-a.