c S
Dnevne novosti

U veljači potpisivanje sporazuma Hrvatske i BiH o novom graničnom režimu

16.01.2013 07:15 SARAJEVO, 15. siječnja 2013. Hina, Predsjedatelj bosanskohercegovačkog državnog povjerenstva za integrirano upravljanje granicama Miro Džakula najavio je u utorak kako bi u veljači trebao biti postignut konačan dogovor te potpisan sporazum između BiH i Hrvatske kojim će se regulirati režim na granicama nakon 1. srpnja kada Hrvatska treba ući u Europsku uniju.

U izjavi koju je prenijela agencija FENA Džakula je kazao kako se narednog mjeseca očekuje sastanak ministara vanjskih poslova dvije zemlje koji bi rezultirao potpisivanjem sporazuma o graničnim prijelazima, slobodnom protoku roba, koridoru kroz Neum te o pristupu luci Ploče. Džakula je istaknuo kako su sve potankosti praktično već dogovorene na sastanku državnih povjerenstava, održanom u Bruxellesu u prosincu 2012. godine uz sudjelovanje predstavnika Europske unije.

"Tehnički dio praktično je završen. Podnijeli smo zahtjev da se s osobnom iskaznicom i dalje iz BiH može ući u Hrvatsku. O tome je Hrvatska izvijestila Europsku komisiju i najvjerojatnije nam (građanima BiH) za ulazak u Hrvatsku neće trebati putovnica", kazao je Džakula izražavajući zadovoljstvo postignutim tehničkim dogovorom kojega sada treba potvrditi na ministarskoj razini i pretočiti u sporazum. Prema onome što je do sada poznato od 1. srpnja naredne godine na granici BiH će profunkcionirati dva prijelaza osposobljena za puni nadzor kvalitete i ispravnosti roba biljnog i životinjskog podrijetla i to kod Gradiške na sjeveru te kod Bijače na jugu.

Promet roba ka južnim dijelovima Hrvatske preko Neuma odvijat će se po posebnom režimu bez carinskih pregleda koji podrazumijeva pečaćenje kamiona na ulazu na teritorij BiH te pregledom pečata pri ponovnom ulasku u Hrvatsku.BiH očekuje da na sličan način bude dogovorena i mogućnost prijevoza njenih roba ka i iz luke Ploče.