c S
Dnevne novosti

Josipović: politika pomirenja i suradnje glavno načelo regionalne politike RH

16.01.2013 07:09 ZAGREB, 15. siječnja 2013.(Hina), Politika pomirenja i suradnje ostat će glavno načelo hrvatske regionalne politike, sada uklopljene u europsku politiku prema jugoistoku Europe, izjavio je u utorak hrvatski predsjednik Ivo Josipović u svom govoru na tradicionalnom prijemu za predstavnike diplomatskog zbora akreditirane u Hrvatskoj u prigodi Božića i Nove godine.

"Politika pomirenja i suradnje ostat će glavno načelo naše regionalne politike, sada uklopljene u europsku politiku prema jugoistoku Europe", rekao je predsjednik. Istaknuo je da se Hrvatska posebno brine o nastavku procesa proširenja EU-a na sve zemlje jugoistoka Europe jer vjeruje da je to najbolji, a vjerojatno i jedini način da se regija trajno stabilizira. "Svi naši susjedi koji to žele imat će čvrstu podršku Hrvatske na njihovom putu u NATO i Europsku uniju, to govorimo stalno, i to jest politika koja je, između ostalog, i u našem nacionalnom interesu", kazao je Josipović. Najavio je da u godini koju je započela Hrvatsku čeka veliki broj izazova. Izdvojio je tri, po njegovim riječima, strateška izazova na koje će se RH usredotočiti i koji će uvelike odrediti ne samo 2013. nego i niz godina nakon nje.

To su promjena paradigme - načina na koji RH doživljava sebe i svoje okruženja - ulaskom u EU, svladavanje gospodarske krize te stvaranje javnog prostora koji ima kapacitet za kritički i konstruktivan dijalog. Hrvatski predsjednik je naglasio da će Europa i dalje biti važan interes Hrvatske, a da će se isto tako nastaviti važno partnerstvo sa SAD-om. Osim toga, Hrvatska će dio svoje energije i kapaciteta moći posvetiti i drugim interesima, a jedan od njih je i suradnja sa zemljama izvan EU-a gdje "smo dosta često vjerojatno i propuštali neke šanse, ali to se mora promijeniti", rekao je Josipović dodajući da osobno planira posjetiti niz zemalja na drugim kontinentima kako bi vidio koje su mogućnosti razmjene i suradnje.

U ime diplomatskog zbora predsjedniku Josipoviću obratio se apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Alessandro D'Errico koji je rekao da diplomatski zbor cijeni njegovu predanost da ojača poziciju Hrvatske. "S vama se radujemo skorašnjoj potpunoj integraciji Hrvatske u Europsku uniju. Uvjereni smo da Hrvatska uistinu zaslužuje biti dio EU-a, ne samo zbog svoje povijesti i geografije, nego i zbog svoje sposobnosti da prevlada patnje prošlosti i izgradi svoju vlastitu budućnost u slobodi, suradnji, pomirbi i miru", istaknuo je apostolski nuncij. Na prijemu u Uredu predsjednika bili su najviši hrvatski dužnosnici, ministri u vladi i saborski zastupnici, te sedamdesetak stranih veleposlanika, otpravnika poslova, vojnih atašea i predstavnika međunarodnih organizacija.