c S
Dnevne novosti

Mrkić: Susret Milanovića i Dačića zajednička je inicijativa

16.01.2013 07:10 ZAGREB, 16. siječnja 2013. (Hina), Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić rekao je da do današnjeg susreta hrvatskih i srbijanskih premijera Zorana Milanovića i Ivice Dačića u Beogradu dolazi na zajedničku inicijativu i da EU nije mogla imati presudnu ulogu u njegovoj organizaciji jer je "nemoguće da Bruxelles određuje susjedsko ponašanje dviju zemalja".

"Bruxelles je načelno uvijek za to da se razvija suradnja u regiji i dobrosusjedski odnosi. Ali ne kroji nam Bruxelles redoslijed poteza. EU uvijek potiče dobru suradnju, ali da nam uređuje susjedski život - to nije istina", rekao je Mrkić u razgovoru za Politiku od srijede, a prenosi agencija Beta. I hrvatska i srpska strana htjele su da dođe do susreta Milanovića i Dačića, kazao je. "Kad god sam se našao sa (šeficom hrvatske diplomacije) Vesnom Pusić rekao sam da je naš premijer spreman za susret, da nema nikakvih problema da se sretne s Milanovićem, a da nas dvoje trebamo napraviti nešto što će jednostavno služiti kao osnova za susret na takvoj razni", kazao je Mrkić, dodavši kako su hrvatska kolegica i on uspjeli u toj namjeri.

Na pitanje zašto se Milanović neće susresti i s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, Mrkić je kazao da se s Vesnom Pusić dogovorio da se ide postupno. "Ako premijeri naprave novi korak unaprijed, onda idemo na najvišu razinu", rekao je Mrkić. On je dodao da nije istina da Nikolić nije htio primiti Milanovića, niti je Milanović rekao da ne želi ići Nikoliću, nego se poštuje dogovor - "da sve stvari odsad radimo s razlogom, a ne da nam je parada bitnija od rada". Po njegovim riječima, Dačić i Milanović će danas razgovarati o eurointegracijama, imovini Srba u Hrvatskoj i drugim temama koje su dvjema zemljama važne.