c S
Dnevne novosti

Nevladine udruge traže objavu i raspravu o prijedlogu ugovora HRT-a i Vlade

17.01.2013 07:14 ZAGREB, 16. siječnja 2013.(Hina), GONG, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu (UNMK), Kuća ljudskih prava, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Hrvatski P.E.N. centar zatražili su u srijedu hitnu objavu i javnu raspravu o prijedlogu petogodišnjeg ugovora između HRT-a i Vlade za razdoblje od 2013. do kraja 2017.

Nevladine udruge navode kako je riječ o krovnom dokumentu od presudne važnosti za opseg i kvalitetu javnog informiranja te funkcioniranja javne sfere hrvatskog društva i dokumentu koji definira programske i organizacijske obveze HRT-a prema javnosti te služi kao osnova za utvrđivanje visine pristojbe i ukupnog razvojnog plana HRT-a. Stoga smatraju kako treba omogućiti javnu raspravu. "Zbog zabrinutosti neslužbenim informacijama da je ovaj dokument u finalnoj fazi usuglašavanja te se njegovo usvajanje očekuje na jednoj od narednih sjednica Vlade, ovim otvorenim pismom tražimo od Ministarstva kulture da odmah objavi aktualni prijedlog Ugovora", stoji u pismu upućenom ravnatelju i Programskom vijeću HRT-a, ministrici kulture i premijeru.

Udruge traže i da se prije usvajanja ugovora na Vladi provede javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, nakon čega bi se Vladi predočio izvještaj s obrazloženjem prihvaćenih i odbijenih prijedloga. Podsjećaju da je proces bio pokrenut u proljeće 2012. u skladu sa Zakonom o HRT-u iz 2010., po kojemu HRT ima obvezu provođenja javne rasprave o predloženim programskim obvezama u trajanju od najmanje 45 dana. Tada je na HRT-u održano nekoliko tematskih rasprava i emisija, dok je na internetskoj stranici HRT-a objavljen ulomak početnog nacrta ugovora, bez daljnjih informacija o dinamici i ishodima javne rasprave. Udruge upozoravaju da je proces vođen u "turbulentnom ozračju raspetljavanja višegodišnje duboke krize upravljanja na HRT-u, s krajnje upitnim legitimitetom tadašnjeg vodstva HRT-a te krnjim i klijentelizmom kompromitiranim Programskim vijećem" te da ne mogu smatrati da je zadovoljena zakonska obaveza javne rasprave.

Ističu i da se ukupni doseg uključenosti javnosti u pripremu konačnog prijedloga ugovora svodi tek na jednu sjednicu Programskog vijeća HRT-a koje je odgovorno za način utvrđivanja sadržaja i teksta programskih obveza HRT-a (na prijedlog Uprave HRT-a i uz odobrenje Vijeća za elektroničke medije). Vijeće je prijedlog ugovora zaprimilo tek 5. prosinca 2012. te se o njemu pozitivno očitovalo na sjednici 11. prosinca, podsjećaju udruge te upozoravaju da nije jasno kakvu je ulogu u praćenju provedbe javne rasprave odigralo posebno Povjerenstvo u koje je dva člana trebala imenovati Uprava HRT-a, a dva člana Vlada, po Zakonu o HRT-u iz 2010. Stoga, osim objave prijedloga na stranicama HRT-a i Ministarstva kulture, udruge traže da to ministarstvo osigura minimalno 15 dana za javnu raspravu, poštujući Poslovnik Vlade i Kodeks savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata, a da programsko vodstvo HRT-a iskoristi postojeće kanale za informiranje javnosti i raspravu.

Očekuju i da HRT i ministarstvo hitno organiziraju barem jedan okrugli stol na kojem će predstaviti prijedlog ugovora, uz očitovanje članova Programskog vijeća HRT-a i sudjelovanje predstavnika/ca drugih relevantnih institucija poput Vladinog Ureda za udruge i Hrvatskog audiovizualnog centra te zainteresirane javnosti kako bi ugovor precizirao obveze i doprinos HRT-a ostvarenju nacionalne audiovizualne politike, djelovanju neprofitnih medija i razvoju civilnog društva.