c S
Dnevne novosti

Novim zakonom o trošarinama poskupljuju cigarete

18.01.2013 07:22 ZAGREB, 17. siječnja 2013.(Hina), Novim zakonom o trošarinama, koji će stupiti na snagu 1. srpnja, sustav trošarina u Hrvatskoj u potpunosti će se uskladiti s onim u Europskoj uniji, što će dovesti do značajnijeg poskupljenja cigareta, rečeno je u četvrtak na sjednici Vlade koja je prijedlog tog zakona uputila u saborsku proceduru.

Ministar financija Slavko Linić rekao je da usklađivanje hrvatskog sustava trošarina za alkohol, duhanske prerađevine, motorna goriva, ugljen, plin i električnu energiju neće hrvatskim građanima i gospodarstvu donijeti znatnija povećanja cijena, osim za duhan i duhanske proizvode gdje trenutno dosta zaostajemo za EU-om. Povećanje trošarina na duhanske prerađevine odvijat će se postupno u tri faze, jer su dogovorena prijelazna razdoblja u kojima bi trebalo riješiti problem sive ekonomije na tržištu duhanskih proizvoda - prva faza je do 1. srpnja ove godine, druga kreće početkom iduće godine, a treća tek krajem 2017. godine.

Koliko će zbog toga rasti cijene cigareta ovisi o tome koliko proizvođači žele sniziti svoje marže, istaknuo je Linić. U vezi alkoholnih pića neće biti promjena, tako da se neće uvoditi trošarine na vina, pjenušava vina i pivo, već će se plaćati samo na neke međuproizvode, poput etilnog alkohola. Što se tiče motornih goriva, Hrvatska je dobar dio toga pitanja riješila odlukom da se naknade za Handu evidentiraju kao trošarine, pa je za usklađenje ostalo samo 10 lipa razlike na dizel goriva, te povećanje od 20 lipa za kerozin, što će imati utjecaj na zračne prijevoznike, dodao je Linić.

Hrvatska dosad nije imala trošarine na energente poput struje, ugljena ili prirodnog plina pa tu mora provesti dosta promjena, ali to građanima neće donijeti poskupljenja. Budući da EU predviđa izuzetke na tom području, mi smo izuzeli potrošnju građana iz trošarinskog sustava, tako da tu neće biti povećanja cijena, najavio je Linić. Kod gospodarstva poskupljenje bi trebalo biti minimalno, za jedan do dva posto, i to samo u dijelu gdje se plin ili ugljen ne troše u procesu proizvodnje, kaže Linić koji smatra da to povećanje ne bi trebalo utjecati na izlazne cijene, niti na poslovanje tvrtki.