c S
Dnevne novosti

Van Rompuy: normalizacija odnosa s Kosovom glavni uvjet za početak pregovora sa Srbijom

21.01.2013 07:10 BRUXELLES, 18. siječnja 2013.Hina, Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy ponovio je u petak nakon sastanka sa srbijanskim premijerom Ivicom Dačićem da normalizacija odnosa s Kosovom ostaje ključni zahtjev da bi Srbija dobila datum za početak pregovora.

"Bez obzira na važnost ukupne reformske agende, normalizacija odnosa s Prištinom ostaje ključni zahtjev za Srbiju i za otvaranje pristupnih pregovora. To uključuje puno poštovanje načela inkluzivne regionalne suradnje, aktivnu suradnju s misijom EULEX i pronalaženje rješenja za teža pitanja na sjeveru Kosova", kaže se u priopćenju koje je objavio Van Rompuy nakon susreta sa srbijanskim premijerom Dačićem.

Van Rompuy navodi da će EU održati svoja obećanja Srbiji i da će Vijeće EU-a na proljeće analizirati napredak kako bi se razmotrila moguća odluka o otvaranju pristupnih pregovora. Stoga je pozvao obojicu premijera, Dačića i predsjednika kosovske vlade Hashima Thacija, da ubrzaju rad na traženju rješenja. "Vrijeme je važno i stoga pozivam obojicu da iskoriste ovo vrijeme najbolje što je moguće i ubrzaju rad", kaže Van Rompuy.

Predsjednik Europskog vijeća je pozdravio napredak koji su dvojica premijera dosad postigla u dijalogu. Također je pohvalio Dačićev europski angažman. "Ohrabren sam danas jer u premijeru Dačiću vidim čovjeka s vizijom za budućnost zemlje. Siguran sam da će učiniti sve što može kako bi Srbiju doveo što bliže EU-u", kaže Van Rompuy.