c S
Dnevne novosti

Josipović: puna potpora povećanju mobilnosti istraživača i znanstvenika

22.01.2013 07:16 ZAGREB, 21. siječnja 2013.(Hina), Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je danas 20-ak inozemnih znanstvenika zaposlenih na istraživačkim projektima u hrvatskim znanstvenim ustanovama, istaknuvši punu potporu povećanju mobilnosti istraživača i znanstvenika te poboljšanju međunarodne znanstvene suradnje.

Predsjednik je sa znanstvenicima razgovarao o rezultatima i planovima programa Euraxess koji je važan korak u olakšavanju mobilnosti, ali i preprekama s kojima se susreću inozemni znanstvenici u Hrvatskoj te prednostima internacionalizacije znanosti. Inozemne znanstvenike predsjednik je primio zajedno s izaslanstvom Agencije za mobilnost i programe EU-a te pomoćnicima ministra za znanost, tehnologiju i visoko obrazovanje Sašom Zelenikom i Ružicom Beljo Lučić.

Imamo još jako puno posla na uklanjanju administrativnih i drugih barijera koje usporavaju punu internacionalizaciju naše znanosti, izjavio je Zelenika novinarima nakon sastanka. Dodao je i da su dobili punu predsjednikovu potporu snažnijem povezivanju hrvatske znanosti s europskim istraživačkim prostorom i svjetskom znanošću. Zelenika je upozorio i na velike mogućnosti koje se otvaraju našim znanstvenicima uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju, od uključivanja u europske i druge inicijative, do programa mobilnosti koje naša Agencija za mobilnost potiče te drugih programa u kojima smo se, kaže, već pokazali prilično uspješnima.

Na kraju sastanka Agencija za mobilnost i programe EU predstavila je Vodič za strane istraživače kojim se želi olakšati boravak stranim istraživačima i znanstvenicima u Hrvatskoj. Nijemac Martin Pfannkuchen, viši znanstveni suradnik u Centru za istraživanje mora u Rovinju, rekao je novinarima da je u Hrvatsku došao prije četiri godine. U Rovinj su ga privukli blizina mora, ali i oprema i uvjeti rada. Kao morski biolog, koji se bavi toksičnim algama, ističe da je sjeverni Jadran odlično mjesto za ispitivanje Mediterana.

Nacionalni koordinator hrvatske mreže mobilnosti istraživača Neven Duić, govoreći o institucijama koje u Hrvatskoj najviše privlače strane znanstvenike, izdvojio je Institut Ruđer Bošković, te Medicinski fakultet u Rijeci, zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje te Institut za fiziku. Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) javna je ustanova koja provodi i promovira programe Europske unije u području obrazovanja, znanosti i mladih. Agencija je usmjerena podizanju kvalitete sustava prvenstveno njegovom internacionalizacijom, odnosno jačanjem instrumenata mobilnosti u svrhu učenja i usavršavanja.