c S
Dnevne novosti

Saborski Odbor za obitelj jednoglasno za izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama

22.01.2013 07:24 ZAGREB, 21. siječnja 2013.(Hina), Članovi saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport jednoglasno su danas u prvom čitanju podržali prijedlog izmjena i dopuna Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, ističući kako bi raspravu o tom zakonu trebalo iskoristiti kako bi se očeve potaknulo na korištenje roditeljskog dopusta, budući da se broj očeva koji su se do sada na to odlučili mjeri u promilima.

Pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Jasna Ćurković Kelava obrazložila je da se predloženim izmjenama roditeljski dopust produžuje s tri na četiri mjeseca za svakog roditelja, s tim da će se na drugog roditelja moći prenijeti samo dva mjeseca tog dopusta. "Dosadašnja praksa je pokazala da se na roditeljski dopust odlučuje vrlo malo očeva, a njihov se broj mjeri u promilima", rekla je Ćurković Kelava, koja očekuje da će novo zakonsko rješenje mnoge očeve potaknuti da više vremena poklone obitelji, budući da se roditeljima otvara mogućnost da o djetetu skrbe dva mjeseca dulje nego do sada.

Predloženim izmjenama predviđeno je i izjednačavanje trajanja dopusta za posvojitelje, bez obzira na dob djeteta, a u obrazloženju prijedloga navodi se da je broj posvojene djece u Hrvatskoj skroman, te da se u prosjeku kreće između 140 i 150 djece godišnje. Ćurković Kelava je ocijenila da je sadašnje rješenje nelogično, budući da je posvojenoj djeci starije dobi potreban dulji rok prilagodbe. Prijedlog je pozdravila Tatjana Šimac Bonačić (SDP), koja je upozorila da je "prošlo vrijeme kada su novorođenčad čuvale bake pa je potrebna promjena shvaćanja uloge oca u obitelji".

I predsjednica Odbora Jadranka Kosor smatra da bi očevi trebali aktivnije sudjelovati u odgoju djece. "Još uvijek se tradicionalno smatra da je to posao majke, a da očevi imaju važnijeg posla", upozorila je Kosor. Vanjska članica odbora Danica Hursa kazala je, pak, da je kod odluke hoće li se otac odlučiti na roditeljski dopust često presudan utjecaj takve odluke na kućni budžet, no Ćurković Kelava joj je odgovorila kako Vlada nema mogućnosti za povećanje izdataka za roditeljske naknade.

Kosor je izvijestila da su na adresu Odbora pristigli upiti građana koji očekuju da saborska tijela rasprave uvođenje kurikuluma zdravstvenog odgoja u škole, kako bi im se pružila puna informacija i stišale tenzije oko tog pitanja. Predložila je da Odbor tu temu raspravi na posebnoj sjednici, a Marija Lugarić (SDP) dodala je da bi u tu raspravu, ako se pokaže potrebnom, trebalo uključiti i odbore za zravstvo i obrazovanje, kako bi se izbjeglo ponavljanje sjednica na istu temu.