c S
Dnevne novosti

Nacrt rezolucije EP-a: poziv preostalim članicama da pravodobno ratificiraju ugovor

22.01.2013 07:18 BRUXELLES, 21. siječnja 2013.Hina, Članovi Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta u utorak će raspravljati o nacrtu izvješća u kojem se pozivaju zemlje članice koje još nisu ratificirale Ugovor o pristupanju RH u EU da to učine na vrijeme kako bi Hrvatska ušla u EU 1. srpnja ove godine, kako je i predviđeno.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku, češki socijaldemokrat Libor Rouček, sastavio je nacrt rezolucije o Sveobuhvatnom izvješću o monitoringu, o stanju pripremljenosti Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji, o kojem će u utorak raspravljati Odbor za vanjsku politiku Europskog parlamenta. U tekstu se pozivaju preostale zemlje članice, koje još nisu ratificarale hrvatski pristupni ugovor, da to "pravodobno učine".

Također se poziva Hrvatska i njezini susjedi da "se aktivno uključe u rješavanje otvorenih bilateralnih prijepora" te podsjeća da se "pitanja bilateralne naravi ne smiju koristiti za ometanje integracijskog procesa sadašnjih ili budućih zemalja pristupnica". Zemlje članice se također pozivaju da odluke o ograničenom pristupu hrvatskih radnika na njihova nacionalna tržišta rada donose "strogo na temelju činjeničnih informacija i samo u slučaju ozbiljnih poremećaja na tržištu rada".

Rouček predlaže Europskom parlamentu da izrazi dobrodošlicu "Hrvatskoj kao 28. članici EU-a 1. srpnja 2013." te izrazi povjerenje "u snagu i zrelost hrvatske demokracije i socijalnog tržišnog gospodarstva, u njezinu privrženost europskim vrijednostima i u sposobnost za ispunjavanje obveza iz članstva". U tekstu se kaže da je Hrvatska na putu ispunjavanja zahtjeva u završnoj fazi priprema za članstvo te se poziva hrvatsku vladu da dovrši posao na 10 točaka koje je u svom izvješću o monitoringu identificirala Europska komisija.

Kaže se da "neovisno pravosuđe i vladavina prava imaju središnje mjesto u jačanju demokracije i u podupiranju investicija i ekonomskih aktivnosti". Hrvatsku se potiče da poduzme daljnje korake kako bi se poboljšala neovisnost i učinkovitost pravosudnog sustava, između ostalog smanjenjem broja zaostalih sudskih predmeta i nadogradnjom zakona o provedbi sudskih odluka.

U prijedlog rezolucije se "izražava zadovoljstvo zbog toga što je Hrvatska uspostavila solidan institucionalni i zakonski okvir za borbu protiv korupcije", te se pozivaju hrvatske vlasti da "u potpunosti koriste postojeće instrumente kako bi se osigurali nepristrani i uspješni procesi i sudske presude, uključujući i slučajeve na visokoj razini, a kako bi se utvrdilo povjerenje građana u vladavinu prava i javne institucije".

Europski parlament bi prema ovome prijedlogu trebao pozvati hrvatsku vladu da osigura operativnost Povjerenstva za sukob interesa i u potpunosti primjeni zakonski paket o javnoj nabavi i financiranju stranka. Također se pozivaju hrvatske vlasti da paze na poštovanje ljudskih prava i da se bore protiv svih oblika diskriminacije i netolerancije prema nacionalnim manjinama, migrantima, LGBT osobama i ostalim manjinskim skupinama.

U tekstu se navodi da je Hrvatska odgovarajuće pripremljena za upravljanje sredstvima iz Kohezijskog i strukturnih fondova te podsjeća zemlje članice, u kontekstu pregovora o Višegodišnjem financijskom okviru, na obveze koje je EU preuzela prema Hrvatskoj i njezinim građanima u pogledu buduće pomoći u ekonomskom i regionalnom razvoju. Hrvatsku se također poziva da intenzivira napore na progonu ratnih zločina, a posebno se pozivaju Hrvatska i Srbija da "surađuju u dobroj vjeri u procesuiranju ratnih zločina kako bi ostvarili pravdu i istinsko pomirenje u regiji".