c S
Dnevne novosti

Slovenska vlada o podnesku za arbitražu ovaj tjedan

23.01.2013 07:14 LJUBLJANA, 22. siječnja 2013.Hina, Slovensko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je u utorak informaciju ljubljanskog "Dela" da slovenska vlada prošlog tjedna još nije potvrdila prijedlog podneska koji Slovenija treba predati Arbitražnom sudu za rješavanje graničnog prijepora s Hrvatskom, a u kojemu će predstaviti svoje poglede i dokumente o sporu.

Zato je predviđeno da će se vlada s pripremama za arbitražu ponovo upoznati na svojoj sjednici ovoga tjedna, nakon čega će o tome na zatvorenoj sjednici raspravljati i parlamentarni odbor za vanjsku politiku, prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA. U ministarstvu nisu željeli komentirati nagađanja zašto, s obzirom na približavanje rokova za predaju podneska Arbitražnom sudu, on na vladi nije potvrđen prošlog tjedna.

Ljubljansko "Delo", koje se poziva na svoje neslužbene, ali "pouzdane" izvore, tvrdi da je prošlog tjedna na sjednici vlade došlo do razmimoilaženja o tome bi li u podnesak trebalo uključiti zahtjev da granica na kopnu ide "do savudrijskog rta". Navodno je takvo stajalište blisko nekim strankama koje su se u vrijeme zaključivanja sporazuma o arbitraži tom načinu rješenja spora protivile te su u kampanji pred referendum, na kojemu je arbitražni sporazum potvrđen, agitirale protiv njegova potvrđivanja tvrdeći da je štetan za slovenske nacionalne interese.

Iako sadržaj rezervi oko konačnog teksta podneska u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova ne žele komentirati, STA navodi da se iz drugih izvora doznaje kako je spor na vladi prošlog tjedna izazvao odvojeni prijedlog skupine nekih povjesničara koji su radili na tekstu. Navodno se pojavilo neslaganje u pogledu definiranja predmeta graničnog spora jer neki u skupini povjesničara zastupaju gledište znatno drugačije od većine stručnjaka koji su na podnesku radili.

Zbog te razlike u stajalištima slovenska vlada je navodno odlučila pričekati s konačnim potvrđivanjem dokumenta očekujući da se svi stručnjaci u skupini za pripremu podneska slože i na kraju prihvate jedinstveno stajalište. Uz to, navodi STA, doznaje se da postoji pravna osnova temeljem koje bi slovenska strana od Arbitražnog suda, zbog trenutačne političke krize u Sloveniji, mogla zatražiti produženje roka u kojemu mora predati podnesak. No, o tome se još samo razmišlja, a odluka o toj mogućnosti još nije donesena, navodi Slovenska tiskovna agencija. Prema objavljenom kalendaru Arbitražnog suda Hrvatska i Slovenija svoje bi podneske trebale predati 11. veljače.