c S
Dnevne novosti

Bruxelles: konferencija o održivoj energiji u regijama

23.01.2013 07:10 BRUXELLES, 22. siječnja 2013.Hina, Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) u suradnji s Federacijom regionalnih agencija za energiju i okoliš (FEDARENE) organizirala je u utorak u sjedištu Hrvatske gospodarske komore u Bruxellesu konferenciju posvećenu energetici, ulaganjima u energetske projekte i energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije.

Na skupu pod nazivom "Regije EU-a dočekuju Hrvatsku u EU-u, izazov održive energije za sve", istaknuto je, među ostalim, činjenica da Hrvatska po broju stanovnika predstavlja samo jedan posto stanovništva EU-a, a hrvatsko sudjelovanje u ukupnom financiranju kroz projekte EU-a putem Programa Inteligentna energija za Europu, iznosi vrtoglavih 10 posto.

Sudionici su se pohvalno izrazili o postignućima organizatora skupa REGEA-e, koju je prije prije dvije godine Europska komisija proglasila najboljom energetskom agencijom u kategoriji projekata za podizanje svijesti i lokalne inicijative, a koja je prije dva mjeseca dobila europsku nagradu za solarnu energiju.

U programu Inteligentnu energija za Europu REGEA trenutačno sudjeluje sa šest projekata. "Hrvatska danas pred sam ulazak u EU može ravnopravno konkurirati najvećim energetskim agencijama i uspješno voditi projekte širom EU-a", rekao je ravnatelje agencije Julije Domac.

Na konferenciju su svoja postignuća pokazali vodeći stručnjaci energetskih agencija iz Berlina, Gornje Austrije, Baskije, jugozapadne Engleske i Irske. Među sudionicima konferencije bilo je zastupnika Europskog parlamenta i načelnika uprava Europske komisije. Sudjelovali su također hrvatski diplomatski predstavnici i potpredsjednica Odbora regija Mercedes Bresso.