c S
Dnevne novosti

Čačić: Žalit ću se Vrhovnom sudu

23.01.2013 07:16 ZAGREB, 22. siječnja 2013.(Hina), Bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić žalit će se Vrhovnome sudu na odluku izvanraspravnog sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda kojom mu je potvrđena kazna mađarskog suda od 22 mjeseca zatvora zbog izazivanja prometne nesreće s dvoje poginulih.

Čačić je u kratkom priopćenju za javnost naveo da će iskoristiti pravo žalbe Vrhovnom sudu na odluku izvanraspravnog sudskog vijeća Županijskog suda u Zagrebu koja u cijelosti potvrđuje presudu Županijskog suda u Kapošvaru u Mađarskoj, zbog prometne nesreće iz siječnja 2010., a koju je službeno primio.

Izvanraspravno vijeće donijelo je presudu kojom je Čačić osuđen na kaznu zatvora u trajanju godinu i deset mjeseci. Istom presudom odlučeno je da se nakon isteka najmanje polovice izdržane kazne Čačić može otpustiti s izdržavanja kazne sukladno uvjetima Zakona o izvršavanju kazne zatvora o čemu će odlučiti nadležno tijelo po eventualnoj Čačićevoj zamolbi. Izrečena mu je i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od tri godine.

Čačić je krajem studenoga u Mađarskoj pravomoćno osuđen na 22 mjeseca zatvora izazivanja prometne nesreće u kojoj je u siječnju 2010. poginulo dvoje ljudi. Nakon te odluke odmah je dao ostavku na dužnost prvog potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva te od mađarskih vlasti zatražio dozvolu da kaznu služi u Hrvatskoj.

Mađarska je dala prethodnu suglasnost, što znači da konačnu odluku hrvatskog sudstva mora prihvatiti i potvrditi tamošnji ministar pravosuđa i tek tada će Čačić moći služiti kaznu u nekom od hrvatskih zatvora.