c S
Dnevne novosti

Vlada prihvatila petogodišnji ugovor s HRT-om

25.01.2013 07:17 ZAGREB, 24. siječnja 2013. Hina, Hrvatska vlada u četvrtak je prihvatila Prijedlog ugovora između HRT-a i Vlade za petogodišnje razdoblje, od 1. siječnja 2013. do 31. prosinca 2017. godine, kojim se utvrđuju programske obveze HRT-a te iznos i izvor sredstva za njihovo financiranje, a Hrvatskom saboru predložila i da usvoji prijedlog Statuta HRT-a.

HRT se, prema ugovoru, financira iz pristojbe i komercijalnih prihoda, a iz državnog proračuna će se financirati program za Hrvate izvan Republike Hrvatske sa 13 milijuna kuna godišnje. Mjesečna pristojba moći će najviše iznositi 1,5 posto prosječne neto mjesečne plaće zaposlenih u Hrvatskoj na temelju statističkih podataka za prethodnu godinu. Visinu mjesečne pristojbe za svaku godinu utvrđuje svojom odlukom Nadzorni odbor HRT-a uz prethodno odobrenje Vijeća za elektroničke medije. HRT se ugovorom obvezuje proizvoditi program i emitirati ga na četiri televizijska, tri nacionalna radijska i osam regionalnih radijskih mreža.

HRT će emitirati Međunarodni radijski programski kanal "Glas Hrvatske" i internetski radijski programski kanal "Govorni sadržaji", kao i "Međunarodni televizijski program" namijenjen Hrvatima izvan Hrvatske i međunarodnoj javnosti. HRT će također imati devet internetskih portala koji su namijenjeni općoj populaciji u Hrvatskoj i svijetu - HRTweb, HRTvijesti, HRTsport, HRTraspored, HRTradio, HRTglazba, HRTmladi te novi portali HRTkultura i međunarodni portal Voice of Croatia, namijenjenHrvatima izvan Republike Hrvatske. Vlada je danas donijela i Odluku o osnivanju Odbora za obilježavanje pristupanja Hrvatske Europskoj uniji koji će brojati devet članova, a činit će ga predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva kulture, Ministarstva financija, Ureda predsjednika Republike, Ureda predsjednika Vlade te predstavnik Hrvatskog sabora.

Vlada je odlučila raspustiti Gradsko vijeće Slavonskog Broda, jer ono u propisanom roku nije donijelo proračun kao ni odluku o privremenom financiranju, te će posebnim rješenjem imenovati svoga povjerenika u tom gradu. Podržala je izdvajanje naselja Poljanec iz sastava Općine Martijanec te njeno pripajanje Gradu Ludbregu. Inicijativu za izdvajanje naselja Poljanec podržalo je peticijom više od 65 posto mještana prema popisu birača, a pozitivno mišljenje dali su i Općinsko vijeće Općine Martijanec, Grada Ludbrega te Županijska skupština Varaždinske županije te je Vlada stoga dala pozitivno mišljenje na Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o područjima županija, gradova i općina koji je Hrvatskome saboru uputio SDP-ov zastupnik Mario Habek.