c S
Dnevne novosti

Milanović: prijedlog zakona o strateškim investicijskim projektima dobar

25.01.2013 07:16 ZAGREB, 24. siječnja 2013. (Hina), Premijer Zoran Milanović poručio je u četvrtak kako je uvjeren da je prijedlog zakona o strateškim investicijskim projektima dobar zakon kojim se želi osigurati radna mjesta i više novca za hrvatske građane, a optužbe da njime Vlada kreće u rasprodaju Hrvatske ocijenio je "običnom galamom" naglasivši da Vlada neće i nema nijedan razlog za rasprodaju hrvatskog prirodnog bogatstva.

Uvjeren sam da je to dobar zakon, znam koja je bila logika tog zakona, što stoji iza njega, i već sada sam spreman braniti svaki članak tog zakona. Ali, nećemo na galamu jer ovo što slušam zadnjih dana je obična galama i optuživanje Vlade da želi rasprodati Hrvatsku, poručio je Milanović s današnje Vladine sjednice.Dajte jedan argument zašto bismo rasprodavali hrvatske vode, šume, prirodna bogatstva, zašto bi to ova Vlada radila. Nemamo ni jedan razlog za to, rekao je Milanović odgovarajući na "napade iz raznih dijelova društva". Prijedlog zakona jasno propisuje procedure, definira što su hrvatski interesi i uklanja prepreke, a ne dolazi u obzir da u prodaju i promet stavljamo stvari koje su zaštićene, koje nećemo privatizirati, ustvrdio je.

Tamo gdje se donese odluka o privatizaciji, to će biti predmet javne rasprave u kojoj će se javnost moći opredijeliti. Ali, apriori postaviti rampu i reći, u uvjetima ovakve ekonomske krize, ovo ne može jer ćemo rasprodati Hrvatsku – to su argumenti koje će i inteligentnije dijete raskrinkati, kazao je. Milanović je naglasio kako se zakonom o strateškim investicijama želi na razuman način postići "ono za što se svi u Hrvatskoj zalažemo, a to su investicije, radna mjesta i više novca za sve nas". Pritom je citirao odredbe Ustava RH koje kažu da je poduzetnička sloboda temelj gospodarskog ustroja Hrvatske, a država treba osigurati svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu, zabraniti monopol, poticati gospodarski napredak i socijalno blagostanje građana i brinuti se za gospodarski razvitak.

Citirao je čl. 52. Ustava koji utvrđuje da more, morska obala i otoci, vode, zračni prostor, rudno blago i druga prirodna bogatstva, ali i zemljište, šume, biljni i životinjski svijet, drugi dijelovi prirode, nekretnine i stvari od osobitog kulturnoga, povijesnoga, gospodarskog i ekološkog značenja, za koje je zakonom određeno da su od interesa za Republiku Hrvatsku, imaju njezinu osobitu zaštitu. Zakonom se, kaže Milanović, određuje način na koji dobra od interesa za Hrvatsku mogu upotrebljavati i iskorištavati ovlaštenici prava na njima i vlasnici, te naknada za ograničenja kojima su podvrgnuti.Meni je ovo savršeno jasno i zakon koji predlažemo je upravo na tragu i tračnicama Ustava. Niti mimo njega, niti preko tih tračnica, poručio je premijer. Najavio je da će o prijedlogu zakona razgovarati argumentima, a ne galamom, i dokazivati da je dobar i koristan za Hrvatsku.

Ako se dokaže da je drukčiji, možemo od njega odustati ili ga nakon kratke primjene povući, ali nećemo odustati od borbe za gospodarski napredak i jednostavnije poslovanje u Hrvatskoj, naglasio je Milanović dodavši kako eventualnu rasprodaju Hrvatske Vlada "neće moći skrivati dulje od dva tjedna. Osvrnuvši se na prigovor nekih civilnih udruga i arhitekata da će se tim zakonom narušiti prostor, ustvrdio je kako taj problem postoji "upravo u prostorima gdje države uopće nije bilo, već je vladao lokalni kaos". Prostorne i urbanističke mikrotraume Hrvatske su uglavnom u srednjoj Dalmaciji. To ni u socijalizmu niti u novoj Hrvatskoj nije određivala država već lokalna vlast. Najviše nereda u prostoru i urbanizmu ima tamo gdje nije bilo države, nego su bili lokalni, čak rođački interesi, koje nitko nije mogao nadzirati, a bili su skriveni od javnosti i hrvatske države, dodao je.

U prijedlogu zakona se definiraju stvari od strateškog interesa za Hrvatsku i svi će ih jasno vidjeti i bit će izložene pod reflektorima, a za te stvari politika preuzima odgovornost, ustvrdio je Milanović. U hrvatskom jeziku i žargonu "mudrost" i "mudrovanje" je obično drugi izraz za paničan strah od akcije. Mudar je onaj koji bježi od odgovornosti, mudri su oni koji imaju kritiku za sve, ali nemaju rješenja. Trebamo rješenja, a ovo je pokušaj rješenja, rekao je Milanović. Ako će pritom biti nanesena ikakva šteta, ona će biti toliko mala da je se istog trenutka može anulirati. Moramo ići naprijed, poručio je premijer.