c S
Dnevne novosti

Skupština: sanaciju varaždinskih zdravstvenih ustanova preuzima Vlada

25.01.2013 07:06 VARAŽDIN, 24. siječnja 2013.( Hina),Varaždinska Županijska skupština većinom je glasova donijela odluku da se Vladi predloži da u sklopu Zakona o sanaciji javnih ustanova preuzme sanaciju duga nekoliko zdravstvenih ustanova s područja te županije.

Osim varaždinske Opće bolnice sa dugom od 154 milijuna kuna, Skupština će Vladi predložiti i sanaciju duga Zavoda za javno zdravstvo u iznosu od 5,3 milijuna kuna, zatim dug Specijalne bolnice za kronične bolesti Novi Marof u iznosu od 1,7 milijun, kao i dug Bolnice za plućne bolesti i TBC Klenovnik u iznosu od gotovo 6 milijuna kuna. Predložena je i sanacija duga Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, odnosno djela duga koji se odnosi na zdravstveni dio funkcioniranja bolnice, budući da, prema riječima župana Predraga Štromara, nezdravstveni dio ne proizvodi gubitke.

Budući da je objedinjeni dug oko 11 milijuna kuna, predloženi dio za sanaciju bit će nešto niži, rečeno je na sjednici Skupštine. Ukoliko Vlada prihvati sanaciju ustanova, sama sanacija trajat će otprilike godinu dana, dok će prenijeta osnivačka prava država zadržati još dvije godine, nakon čega se prava vraćaju županiji. Župan Štromar naglasio je da vraćanje saniranih ustanova nije samo po sebi dovoljno već treba doći i do promjena u načinu financiranja unutar zdravstvenog sustava, odnosno promjene zdravstvenog sustava na način da se usluge stvarno naplaćuju u ustanovi u kojoj su obavljaju.

Štromar je najavio i „borbu“ da varaždinska Opća bolnica u budućoj kategorizaciji dobije status regionalne bolnice. Na upit novinara hoće li sanacija zdravstvenih ustanova dovesti do otpuštanja zaposlenika, Štromar je odgovorio da to ovisi o sanacijskom vijeću koje treba izraditi program restrukturiranja tih zdravstvenih ustanova.