c S
Dnevne novosti

Fuele: Ne želimo eksploziju bilateralnih mina usred pristupa

28.01.2013 07:16 BRUXELLES, 24. siječnja 2013.Hina, Neriješena bilateralna pitanja predstavljaju jedan od glavnih izazova u procesu proširenja i tome će se sve više ubuduće posvećivati pozornosti, izjavio je u četvrtak u Strasbourgu europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

"Ne želimo uvoziti otvorena bilateralna pitanja u Europsku uniju i ne želimo da bilateralne 'mine' eksplodiraju usred pristupnog procesa, što može zaustaviti ili izbaciti proces iz tračnica", rekao je Fuele u svom govoru u Vijeću Europe u Strasbourgu. Fuele ističe da takvo stajalište za sobom povlači pitanje kako postupati s bilateralnim pitanjima.

"Neka se mogu lako riješiti između strana kojih se to tiče, druga se mogu riješiti uz pomoć Europske unije, a kao što su to Hrvatska i Slovenija pokazale, arbitraža može biti od pomoći. U konačnici, imamo Međunarodni sud pravde u Den Haagu", navodi povjerenik Europske komisije za proširenje.Fuele kaže da je to pitanje priznato kao jedan od glavnih elemenata dobrosusjedskih odnosa, na što će se EU sve više referirati, što dalje odmiče pristupni proces.

"Važno je započeti rješavati ta pitanja kako ne bi kočila pristupni proces", rekao je povjerenik. Načelno stajalište da bilataralna pitanja ne smiju ometati proces proširenja malo znači u praksi, budući da je za svaki korak na putu prema EU-a potreban konsenzus svih zemalja članica, što znači da bilo koja od njih može zloupotrijebiti pravo veta kako bi za sebe izborila povoljniji ishod u nekom sporu sa susjednom zemljom koja želi pristupiti u EU.