c S
Dnevne novosti

Saborski zastupnici jednodušno za zakon o dadiljama, no rasprava ipak burna

28.01.2013 07:24 ZAGREB, 24. siječnja 2013.(Hina), Mirnu raspravu o prijedlogu Zakona o dadiljama, u kojoj su zastupnici jednodušno podržali namjeru Vlade da uvede red u tu djelatnost, prekinulo je "prepucavanje" između SDP-ovca Domagoja Hajdukovića i dijela HDZ-ovih zastupnika oko sudjelovanja lokalne samouprave u financiranju te djelatnosti.

Hajduković je, naime, u pojedinačnoj raspravi odbio primjedbe da zakon nameće nove financijske obveze lokalnoj samoupravi, a lokalne čelnike prozvao je da ne koriste mogućnost sufinanciranja skrbi o predškolskoj djeci iz europskih fondova. Ana Lovrin (HDZ) odgovorila mu je da nije riječ o mogućnosti financiranja, nego o nametanju financijskih obveza lokalnoj samoupravi bez decentralizacije sredstava, na što joj je Hajduković uzvratio pitanjem, "koliko bi se vrtića moglo financirati jednim Sanaderovim satom".

Njegova je replika izazvala burne reakcije iz HDZ-ovih klupa, a Đurđica Sumrak (HDZ) prijavila je povredu saborskog Poslovnika. Nije, međutim, jasno obrazložila koji je članak Poslovnika prekršen pa joj je predsjedavajući Nenad Stazić (SDP) kazao da Poslovnik nije prekršen, a da se, ako smatra drugačije, može obratiti Odboru za Ustav i poslovnik. Nezadovoljni zastupnici HDZ-a ponovno su prosvjedovali povicima, a Josip Đakić prosvjedujući je došao do stola predsjedavajućeg, što je Stazić protumačio kao prijetnju pa je odredio desetominutnu stanku, nakon koje je kazao kako kolegama neće davati opomene, jer "želi da se situacija smiri".

Josip Borić (HDZ) ocijenio je, međutim, da je "vidljivo da se Stazić ne snalazi na funkciji predsjedavajućeg" te da se "kreće isključivo u partijski okvirima". Hajdukovićev je istup ocijenio kao dio kampanje za lokalne izbore. "Vi ste se kandidirali za župana. Župan nećete biti, ali ste ovdje dijelili lekcije županima, gradonačelnicima i načelnicima općina da su nesposobni i ne znaju povući novac iz fondova", rekao je Borić. Hajduković je, pak, HDZ-ovcima uzvratio kako nikog nije vrijeđao te da mu je "žao što se i dan-danas identificiraju sa Sanaderom", ali da im oprašta to što su mu, kaže, iz klupa dobacivali da je balavac, "jer je kršćanski opraštati".

Prije prepirke i stanke, zastupnici su pozdravili predloženi zakon, uz primjedbu da bi neke odredbe trebalo doraditi, a djelatnost dadilje ostaviti u zoni obrta, bez mogućnosti da se tom djelatnošću bave zadruge i trgovačka društva. Željko Reiner (HDZ) ocijenio je da bi prepuštanje te djelatnosti trgovačkim društvima bio "veliki promašaj" te da bi se ta mogućnost u praksi izrodila u nelojalnu konkurenciju vrtićima, bez ikakvih kriterija, bez standarda i atmosfere.

I Josip Salapić (HDSSB) smatra da iz posla dadilje treba isključiti trgovačka društva i zadruge te da bi on trebao ostati isključivo u sferi obrta i samozapošljavanja te da bi prednost trebalo dati osobama koje su do sada ispunile stručne uvjete, a na njegovo je izlaganje reagirala Milanka Opačić, najavljujući da će se o tim rješenjima još razgovarati do drugog čitanja. Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić kazala da će se o tome još razgovarati do drugog čitanja. Naglasila je da je riječ o prvom zakonu te vrste u Hrvatskoj, da je djelatnost dadilje u drugim zemljama različito definirana, dok u nekima uopće nema zakonskog okvira, a djecu čuvaju mlade djevojke koje su u zemlju došle učiti jezik.

Istaknula je da će zakon ujednačiti edukaciju dadilja, budući da je svako pučko učilište do sada imalo vlastitu satnicu i sadržaje. "Sada ćemo napraviti jedinstvene kriterije za edukaciju i pokušati smanjiti ovu satnicu, jer posao dadilje ipak ne treba ovako jako opteretiti edukacijom. Mislimo da se to možda može i u nekom manjem broju sati za edukaciju", rekla je Opačić. Naglasila je da će se zakonom osigurati kontrolni mehanizmi, ali i odbacila primjedbe da bi te mehanizme trebalo pooštriti, istaknuvši da je riječ o ugovornom odnosu između roditelja i dadilje, kojem ne treba postavljati prevelike prepreke.

Odbacila je mogućnost preklapanja predškolskog odgoja i poslova dadilje, ističući da žena koja je završila samo tečaj ne može raditi u vrtićima, dok oni koji su završili pedagošku akademiju ili neku drugu pedagošku školu mogu raditi kao dadilje. "Time smo postavili vrlo jasnu granicu, a o trgovačkim društvima ćemo još razgovarati do drugog čitanja", kazala je Opačić. Naglasila je i da zakon ne nameće nove financijske obveze lokalnoj samoupravi, koje su i do sada brinule za predškolsku djecu u skladu sa svojim mogućnostima.

"Mnoge jedinice lokalne samouprave nisu izdvojile novac za dadilje, jer ne znaju koliko će dadilja biti na njihovu području. Ovo je godina prilagodbe, kako za lokalnu samoupravu, tako i za žene koje će ići u skupljanje svih uvjeta za obavljanje posla dadilje", naglasila je. Na prijedloge da se u zakon uključe i igraonice, Opačić je kazala kako je to u ingerenciji Ministarstva obrazovanja, koje će, kaže, vrlo brzo krenuti u izmjene propisa vezanih uz igraonice, kako se više ne bi događali nesretni slučajevi dok se djeca u igraonicama igraju bez nadzora odraslih. Sjednica je nastavljena raspravom o izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama.