c S
Dnevne novosti

I Bandić i gradski sindikati zadovoljni kolektivnim ugovorom kojim su zadržana prava

28.01.2013 07:14 ZAGREB, 25. siječnja 2013.(Hina)Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predstavnici sindikata - potpisnici kolektivnog ugovora s Gradom, nakon završnog sastanka izrazili su zadovoljstvo rezultatima višemjesečnih pregovora o kolektivnim ugovorima službenika i namještenika gradskih upravnih tijela i ustanova Grada Zagreba, kojima osnovica plaća i iznos za materijalna prava ostaju isti.

Nakon sastanka Bandić se zahvalio gradskoj radnoj skupini te sindikatima na razumjevanju i strpljenju te je iznio nekoliko ključnih stvari dogovorenih za zaposlenike gradske uprave i ustanova za 2013. godinu. Tako, naveo je Bandić, osnovica plaće ostaje ista kao u 2012., božićnica je 500 kuna, a uskrsnica 400 kuna u naravi, regres je tisuću kuna, dar djetetu 600 kuna, jubilarne nagrade su do neoporezivog iznosa.

Za smrt zaposlenika izdvaja se 7,5 tisuća kuna plus troškovi, a za smrt supružnika tri tisuće kuna, dok je otpremnina u mirovinu po Kolektivnom ugovoru. "Ništa nije iznuđeno, ništa nije isforsirano, ali je plod kompromisa kao preduvjeta socijalnog mira, socijalnog pakta i napretka ovoga grada", kazao je Bandić. Glavna tajnica Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, Ljubica Pilić, zahvalila je Bandiću i članovima pregovaračkog tima u ime sindikata u gradskim upravnim tijelima, predškolskim ustanovama, ustanovama u kulturi i sindikata u javnoj vatrogasnoj postrojbi, ali i dodala kako u pregovorima nije bilo lako.

"U kolektivnom ugovoru imamo ugovorene vrlo izdašne iznose i u dobra vremena, Grad Zagreb je o svojim zaposlenicima vodio brigu, no ta vremena su prošla i ovogodišnji pregovori su se morali voditi na razini onoga što je objektivno moguće", kazala je i naglasila kako će u 2013. ipak zadržati sva prava, ali da će biti na neoporezivim razinama. "Nadamo se da ćemo dogodine, s našim gradonačelnikom, potpisivati novi dodatak KU koji će nas vratiti na staro i da će se proračun bolje puniti", dodala je.

Na upit novinara je li iznos za osobne dohotke i materijalna prava veći ili manji od lanjskog, pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić kazao je da je svota od 1,450 milijarde kuna za osobne dohotke, koji uključuju i materijalna prava, ostala ista kao i lani, ali da su unutar toga "posložili kućice" pravednije i prihvatljivije. "Moramo voditi računa da ljudi moraju živjeti, kupiti mlijeko, kruh i platiti režije i da ne možemo ići s plaćama dolje i preko noći 'kresati' prava koja su naši zaposleni ostvarivali", kazao je i Bandić je napominjući da su prije tri godine smanjili davanja za plaće za 110 milijuna kuna.

Podsjetio je kako je Gradska uprava još 2008. donijela Smjernice gospodarskog oporavka i zaštite standarda u skladu s kojima se ponaša Gradska uprava pa je to bila i polazna osnova za pregovore. Proračun je, nažalost, otada počeo padati, a tako je bilo slijedeće četiri godine, naveo je dodajući da su lani u gradskom proračunu uprihodovali četiri posto manje od planiranog, ali da su potrošili 1,5 posto manje nego što su zaradili.