c S
Dnevne novosti

Brammertz: mogućnost obnove procesa protiv Gotovine samo teoretska

29.01.2013 07:16 BEOGRAD, 28. siječnja 2013.(Hina), Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICTY) u Den Haagu Serge Brammertz izjavio je da postoji teoretska mogućnost za reviziju oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču ali da su za to potrebni novi dokazi koje tužiteljstvo suda nema, prenose srbijanski mediji.

"Kao što sam spomenuo poslije oslobađajuće presude Gotovini i Markaču, postoji teoretska mogućnost revizije, koju mi razmatramo kao što radimo u svim slučajevima", izjavio je Brammertz za agenciju Tanjug a prenosi B92.

"Potrebni su novi dokazi koji nikada ranije nisu predstavljeni. Znači, to je teoretska mogućnost, ali vjerojatnost nije velika jer nemamo nove dokaze", pojasnio je on.

Žalbeno vijeće Haškog suda donijelo je 16. studenoga 2012. oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču nakon što je sud odbacio zaključke raspravnog vijeća prema kojima su Gotovina i Markač sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu, kao i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca, a sud je Gotovinu i Markača oslobodio i zapovjedne odgovornosti.