c S
Dnevne novosti

Grčić i Bienkowska o izazovima pripreme projekata za fondove EU

30.01.2013 07:18 ZAGREB, 29. siječnja 2013.(Hina), Potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić razgovarao je tijekom dvodnevnog posjeta Poljskoj, 28. i 29. siječnja, s ministricom regionalnoga razvoja Elzbietom Bienkowskom o brojnim izazovima koji Hrvatskoj predstoje nakon punopravnog članstva u Europskoj uniji kada se radi o korištenju sredstava iz europskih fondova, priopćeno je iz ministarstva.

Izazovi se odnose na iznimno zahtjevan sustav selekcije i pripreme projekata te cjelovit sustav za korištenje sredstava strukturnih, Kohezijskog i Socijalnog fonda. Poljska je najuspješnije iskoristila fondove Europske unije što je pridonijelo njezinom gospodarskom i regionalnom razvoju pa su njezina iskustva dragocjena i Hrvatskoj.

Domaćini su članovima hrvatskog izaslanstva odgovorili na cijeli niz konkretnih pitanja o poljskom sustavu upravljanja fondovima, o provođenju javne nabave, o pripremi i upravljanju velikim strateškim projektima, a razmijenjena su iskustva o korištenju instrumenata financijskog inženjeringa. Bilo je riječi i o pripremnim aktivnostima za financijsku perspektivu 2014.-2020., kaže se u priopćenju.

Ministrica Bienkowska je naglasila kako Hrvatska mora prepoznati svoje strateške razvojne ciljeve te za to pripremiti dokumente u kojima su oni opisani i kroz odabir projekata graditi razvojnu politiku. Tijekom drugog dana posjeta Poljskoj, ministar Grčić će obići dva značajna projekta sufinancirana sredstvima EU fondova – prijevozno čvorište Mlociny i znanstveni centar Kopernik.