c S
Dnevne novosti

Fuele se nada rješenju pitanja Ljubljanske banke

30.01.2013 07:14 BRUXELLES, 29. siječnja 2013.Hina, Europski povjerenik Štefan Fuele izrazio je u utorak u Bruxellesu nadu da će Hrvatska i Slovenija pronaći uzajamno prihvatljivo rješenje za pitanje Ljubljanske banke, čime bi se uklonila neizvjesnost oko ratifikacije Ugovora o pristupanju RH u EU u Sloveniji.

"Nadam se da nitko neće spriječiti ispunjavanju obveza koju su preuzele sve zemlje članice potpisivanjem pristupnog ugovora i da će Hrvatska ispuniti svoje obveze u rješavanju nekih preostalih bilateralnih pitanja. Jako se nadam da će se pronaći uzajamno prihvatljivo rješenje Ljubljanske banke", rekao je Fuele na konferenciji o proširenju EU-a na zapadni Balkan, koju je organizirala Europska pučka stranka. Zbog pitanja Ljubljanske banke u srijedu navečer u Bruxellesu se sastaju ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Vesna Pusić i Karl Erjavec.

Obje strane posljednjih dana šalju poruke da se stajališta približavaju. Slovenija je jedina od zemalja članica koja još nije započela proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora. Fuele je rekao da je optimist u pogledu završnog izvješća o monitoringu koje će Komisija objaviti ovoga proljeća i u kojem će ocijeniti kako Hrvatska ispunjava deset zadaća koje su identicirane u prethodnom izvješću. "Zadovoljan sam, Hrvatska je na dobrom putu u pogledu ispunjavanja deset točaka koje smo istaknuli u zadnjem izvješću, optimist sam s tim u vezi", rekao je Fuele.

Predsjedatelj konferencije, švedski zastupnik Gunnar Hoekmark, koji je i supredsjedatelj Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska, istaknuo je da bilateralna pitanja ne smiju opterećivati proces proširenja. "Od pet zemalja članica koje još nisu ratificirale pristupni ugovor, samo jedna nije ni započela taj postupak zbog bilateralnog pitanja. Bilateralna pitanja ne bi smjela opterećivati proces proširenja u bilo kojoj fazi. Želio bih pozvati na zdravi razum i bilateralno rješenje pitanja Ljubljanske banke u interesu cijele Europske unije", istaknuo je Hoekmark, pozivajući sve preostale zemlje da hrvatski pristupni ugovor ratificiraju što je prije moguće.

Šef kluba zastupnika u Europske pučke stranke u Europskom parlamentu Joseph Daul istaknuo je, govoreći o odnosima Hrvatske i Slovenije, važnost dobrosusjedskih odnosa i međusobne solidarnosti. "Poljska danas ne bi bila tu gdje jest bez pomoći Njemačke, baltičke zemlje su zahvaljujući pomoći Švedske i Finske postigle znatan napredak, Mađarska je imala potporu Austrije. Vaši susjedi su dragocjeni saveznici", rekao je Daul sudionicima konferencije o proširenju na kojoj uz zastupnike Europskog parlamenta sudjeluju predstavnici Komisije i zemalja iz regije koje imaju europsku perspektivu.

Među glavnim govornicima je i potpredsjednica HDZ-a Dubravka Šuica. Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Jelko Kacin u izjavi za novinare ponovio je svoja stajališta da je hrvatska Vlada odgovorna za uklanjanje prepreka za ratifikaciju pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu. Upitan što očekuje od sastanka ministara vanjskih poslova u srijedu u Bruxellesu, Kacin je rekao "da bi želio da dođe do napretka, ali da iz Zagreba dolaze neusklađene poruke". "Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić se jako trudi kako bi došlo do kompromisa, a njezin zamjenik (Joško Klisović) još se dublje ukopava. Sve dok hrvatska Vlada ne bude govorila jednim jezikom, mislim da nisu stvoreni uvjeti za postizanje kompromisa", rekao je Kacin.