c S
Dnevne novosti

Savjetovanje o lokalnoj samoupravi

30.01.2013 07:12 ZAGREB, 29. siječnja 2013.(Hina), Ministar uprave Arsen Bauk je na savjetovanju o lokalnoj samoupravi istaknuo kako je najveća novina setova zakona o lokalnoj samoupravi raspisivanje izbora i za gradonačelnika i za vijeće u slučaju nedonošenja proračuna, čime je na neki način ograničen gradonačelnik koji, pak, veće ovlasti dobiva vezano uz tvrtke u vlasništvu jedinice lokalne samouprave.

"Na taj smo način željeli uspostaviti ravnotežu za sustav i da institucije gradonačelnika i vijeća obnašaju dužnosti, a ne da se međusobno blokiraju, no ako se ne mogu dogovoriti ide se na izbore i građani o tome presuđuju", rekao je ministar Bauk na savjetovanju "Novi zakonski okvir lokalne samouprave i lokalnih izbora u svjetlu dvadesetogodišnjih iskustava" održanom u organizaciji Instituta za javnu upravu.

U vezi prijepora u Zagrebu između gradonačelnika, skupštine i Holdinga, Bauk je izrazio uvjerenost da će novim rješenjima gradska vlast učinkovitije funkcionirati, procijenivši da bi taj prijepor bio riješen na izborima prije tri godine da su nova rješenja bila na snazi 2010. O mogućoj regionalizaciji Hrvatske ministar Bauk je podsjetio da su županije ustavna kategorija i da se bez promjene Ustava ne može uvesti regije kao jedinice samouprave. "Mogli bismo veće županije nazvati regijama pa na taj način smanjiti broj županija, ali se o tome trenutno ne razgovara. Osobno mi se to više sviđa nego postojeći sustav", rekao je.

Govoreći o eventualnom ukidanju stotinjak općina, Bauk je kazao da bi se time vratili na stanje prije 1993., koje nije bilo odgovarajuće, a ako nešto mijenjamo, dodao je, to bismo trebali činiti radikalnije, a tada ni ovlasti ne bi mogle ostati iste. Gradonačelnik Svete Nedjelje Drago Prahin smatra da su zakonskim izmjenama koje reguliraju problematiku jedinica lokalne samouprave u nekim stvarima predložena rješenja nešto malo bolja, a u drugima "tri puta lošija". Problem vidi u tome što je, kako je rekao, funkcija gradonačelnika svedena na potpisivanje virmana, jer načelnici manjih općina mogu odlučivati o ugovorima do 50.000 kuna, a za svaki veći iznos mora odlučivati vijeće.

U većim gradovima je to do milijun kuna i o njima mora odlučivati vijeće koje bi, napominje, praktički svakih sedam dana moralo zasjedati da bi odobrilo potpis ugovora. Odgovornost je na gradonačelniku koji će potpisivati ugovore, a vijeće će bez odgovornosti prihvaćati ili odbijati, upozorava Prahin. Izrazio je sumnju da će na taj način lokalna samouprava biti učinkovitija. Upitan o regionalizaciji Hrvatske, Prahin je upozorio i da, prema europskim direktivama, bilo koji dio zemlje razvijeniji od prosjeka neće dobiti novac.

Stoga bi Hrvatsku trebalo regionalizirati na način da u ukupnosti bude ispod prosjeka, pa da može povući novac iz europskih fondova, drži Prahin napominjući da će novac dobiti i razvijenije regije, ali tek na kraju. S druge pak strane, siromašnije jedinice lokalne samouprave će teže sastaviti projekt s kojim će moći povući novac iz europskih strukturnih fondova i morat će se ujedinjavati, kazao je Prahin.