c S
Dnevne novosti

Obama najavio reorganizaciju imigracijskog sustava najkasnije do kraja godine

31.01.2013 07:08 WASHINGTON, 31. siječnja 2013.(Hina/Reuters), Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u srijedu kako vjeruje da je svakako moguće reorganizaciju američkog imigracijskog sustava ostvariti do kraja ove godine, ako ne već i u prvoj polovici 2013.

Obama je na tu temu dao intervju dvjema američkim tv postajama na španjolskom jeziku želeći predstaviti svoje prijedloge kojima bi se otvorio put za dodjeljivanje američkog državljanstva za 11 milijuna ilegalnih imigranata nakon što je utjecajna skupina u Senatu ponudila svoj prijedlog. "Vjerujem da se ovo može ostvariti i da za to ne trebaju mjeseci.

Mislim da je riječ o nečemu što bismo mogli obaviti sigurno ove godine, a volio bih vidjeti možemo li to učiniti i skorije, u prvoj polovici godine ako je to moguće", rekao je Obama. U slučaju odgode u Kongresu, kazao je Obama, on ima već napisan prijedlog zakona spreman da ga predloži Capitol Hillu.

Obama je svoje prijedloge vezane uz imigraciju ponudio u utorak u Las Vegasu, a zalaže se za mogućnost stjecanja državljanstva koja bi bila brže ostvariva od one koju predlaže senatska skupina.

Umjesto da prvo stavi naglasak na sigurnost granica kako to žele senatori, Obama bi dopustio ilegalnim imigrantima da uđu u proceduru za stjecanje državljanstva pod uvjetima da se podvrgnu provjerama vezanim uz kriminal i nacionalnu sigurnost, plate globu, nauče engleski jezik i stanu iza stranaca koji legalno traže reguliranje imigrantskog statusa.

Kritike iz redova republikanaca sadrže temeljni prigovor da je Obamin prijedlog za stjecanje državljanstva liberalniji nego što je njihov. Pitanje sigurnosti granica moglo bi biti najtvrđe pitanje između dviju strana koje to moraju riješiti žele li doći do sveobuhvatne reorganizacije o kojoj Washington govori već godinama, no koju nije bio u mogućnosti provesti.