c S
Dnevne novosti

Sabor: oporba i SDP oštro o Zakonu o tržištu električne energije

31.01.2013 07:20 ZAGREB, 30. siječnja 2013.(Hina), Prijedlog Zakona o tržištu električne energije naišao je danas na protivljenje saborske oporbe, ali i oštre kritike Kluba SDP-a, čija je zastupnica Mirela Holy upozorila da bi model po kojem prijenosna mreža ostaje u vlasništvu HEP-a u slučaju privatizacije te tvrtke stvorio "nenadoknadiv gubitak, pa gotovo i izdaju nacionalnih interesa".

Holy je kazala kako ne razumije zašto se Ministarstvo gospodarstva u zakonu nije jasno odlučilo za jedan od tri ponuđena modela razdvajanja prijenosa od proizvodnje električne energije, koje EU zahtijeva kako bi razbila velike monopole i omogućila liberalizaciju tržišta električne energije, nego je odluku prepustilo HEP-u .

"Nema konačne odluke o odabiru najprihvatljivijeg modela. U pojedinim člancima postoji neusklađenost, ponegdje se stječe dojam da će se primijeniti TSO, a ne ITO model, koji HEP favorizira. Odluku o najboljem modelu Ministarstvo je, iz potpuno nejasnih razloga, odlučilo prepustiti HEP-u, čiji se monopol nastoji suzbiti", ustvrdila je. Upozorila je i da će, ako HEP ne uspije ispuniti zadaće na liberalizaciji tržišta, sankcije snositi država, "a ne HEP ni (Zlatko) Koračević".

Holy smatra da je model po kojem bi operator prijenosne mreže ostao u vlasništvu HEP-a nepovoljan za Hrvatsku, jer je riječ o kompliciranom sustavu, koji je uspješno implementirala jedino Austrija, dok ostale države s njim imaju problema i već plaćaju kazne. Smatra da bi vlasništvo nad prijenosom trebala preuzeti država.

"Na taj način smo odvojili transportni sustav plina od INA-e, što se pokazalo izuzetno uspješnim", kazala je Holy i upitala zašto se isti uspješni model ne primijeni na HEP. "Odabir modela iznimno je važan, jer o njemu ovisi hoće li Hrvatska zadržati nadzor nad distribucijom. Ako jednog dana buduća vlada, pod pritiskom EU ili iz drugih razloga, bude morala prodati HEP, predloženi model predstavljao bi nenadoknadivi gubitak, pa gotovo i izdaju nacionalnih interesa. Opskrbnu mrežu gradile su generacije građana i građanki pa je to monopol s kojim se jednostavno ne smijemo kockati", rekla je Holy, apelirajući na Vladu da "pokaže maksimalnu ozbiljnost i dugoročno zaštititi nacionalne interese".

Unatoč primjedbama, Holy je najavila da će SDP podržati zakon, s objašnjenjem da bi u suprotnom bili "neizmjerno neodgovorni", jer se s implementacijom trećega europskog energetskog paketa kasni više od dvije godine pa bi Hrvatska uskoro zbog toga mogla početi plaćati visoke penale. "Stvarno ne znam što će ostati oporbi za argumentaciju", uzvratila joj je HNS-ova zstupnica Natalija Martinčević, koja smatra da je TSO model, za koji se Holy zalaže"upravo ono što nam se ne smije dogoditi".

Ustvrdila je da bi upravo izdvajanje prijenosne mreže iz HEP-a omogućilo privatizaciju te tvrtke, koja je, uvjerena je Martinčević, predloženim zakonom onemogućena. Zoran Vinković (HDSSB) zastupnicama je poručio da bi "klubovi Kukuriku koalicije trebali sjesti i dogovoriti se, kako drugi zastupnici ne bi morali slušati njihove svađe". Mireli Holy je spočitnuo što "danas govori protiv zakona, a u petak će glasovati kako odluči predsjednik stranke".

"Problem je, međutim, što u Kukuriku koaliciji postoje četiri predsjednika stranke pa ne znamo što možemo očekivati", dodao je. Predloženi zakon nazvao je "zakonom o rasprodaji HEP-a, o kojoj neće odlučivati Sabor ni građani, nego isključivo Vlada" te zaključio da "ovaj zakon neće donijeti manje cijene električne energije ni ukidanje monopola, nego ćemo taj monopol prodati strancima". "Kao što želimo napraviti monetizaciju HAC-a, tako ćemo napraviti i monetizaciju HEP-a", dodao je Vinković. Đuro Popijač (HDZ) Vladu je pozvao da zakon povuče iz procedure, jer "nije obavila svoj posao".

"Vlada nema političke hrabrosti učiniti ono što mora, donijeti jasan stav o tome što kani učiniti s HEP-om", rekao je Popijač, ocijenivši da je "skandalozno da se jednom poduzeću prepušta da odluči o sudbini infrastrukture koja jest formalno u njegovu vlasništvu, ali su je godinama gradili građani RH". "Nesposobnost Vlade da donese jasne i nedvosmislene odluke dovodi u opasnost razvoj energetskog tržišta i sudbinu Hrvatske na zajedničkom europskom tržištu", ustvrdio je Popijač.

Laburist Branko Vukšić kazao je kako ga na oprez tjera činjenica da iza predloženog zakona "stoji ekipa čiji se šef jučer srcedrapateljno obratio dičnom skupu poslodavaca, tajkuna, menadžera riječima: zahvaljujem vam što nam dajete plaću i što hranite svoje djelatnike". Takvu ocjenu ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka ocijenio je skandaloznom.