c S
Dnevne novosti

Predstavilo se 12 kandidata za pučkog pravobranitelja

31.01.2013 07:12 ZAGREB, 30. siječnja 2013.(Hina), Dvanaest kandidata za novog pučkog pravobranitelja predstavilo se na zajedničkoj sjednici saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav te Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Većina kandidata zalagala se za decentralizaciju Ureda pučkog pravobranitelja, za jaču aktivnost pučkog pravobranitelja te bolju suradnju s medijima i jačanje svijesti građana o njihovim pravima. Za pučkog pravobranitelja u ponovljenom natječaju javili su se Marko Lapaine, Lora Vidović, Kristina Gogić, Marta Vidaković Mukić, Silvija Arko Gorski, Dubravka Rudelić, Lana Peto Kujundžić, Ivana Goranić, Renata Žličarić, Boris Kozjak, Domagoj Sivrić i Branka Jusufhodžić Kranjac.

U listopadu 2012. ni jedan od osam kandidata za pučkog pravobranitelja nije dobio potrebnu većinu glasova saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, jer su SDP-ovi članovi Odbora ocijenlili da nitko od kandidata nije dovoljno prepoznat u javnosti kao zaštitnik i promicatelj ljudskih prava. Nakon trosatne sjednice predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin novinarima je rekao da su imali priliku vidjeti nekoliko novih, ali i nekoliko kandidata koji su se javili na prošli natječaj. "Čini mi se da ovaj put imamo malo bolju i širu mogućnost izbora", kazao je.

Najavio je da će sutra Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina razmotriti kandidature i dati prethodno mišljenje Odboru za Ustav, koji će nakon toga u vrlo kratkom roku sazvati sjednicu i Saboru predložiti najmanje dva kandidata za izbor pučkog pravobranitelja. Grbin je rekao i da bi se ime novog pučkog pravobranitelja, ako sve bude išlo kako treba, trebalo znati u veljači. Savjetnica pučkog pravobranitelja Arko Gorski rekla je da će se kao pučka pravobraniteljica zalagati za bolji rad izvršnih tijela vlasti u korist građana te bi se u svom radu nastojala što više približiti građanima.

Smatra da su u sadašnjim vremenima ekonomske krize građani izloženi sve većem kršenju svojih prava. Da su građani danas najviše ugroženi u pitanjima svojih radnih i socijalnih prava, a žene diskriminirane u pristupu radu smatra sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Peto Kujundžić. Drži da bi se u Uredu pučkog pravobranitelja trebalo napraviti specijalizirane odjele koji bi se bavili određenim pravima građana. Aktualna pitanja uvođenja zdravstvenog odgoja u škole i gostovanje američke komunikologinje Judith Reisman nisu mimoišla ni kanidate za pučkog pravobranitelja.

Na upit Marijane Petir jesu li prekršena prava roditelja prilikom uvođenja zdravstvenog odgoja, jer im nisu ponuđeni i alternativni programi zdravstvenog odgoja, predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Lora Vidović odgovorila je da time uloga i prava roditelja nisu smanjena.

Sutkinja Općinskog suda u Hrvatskoj Kostajnici Žličarić ustvrdila je da su na jučerašnjem predavanju Judith Reisman na Fakultetu političkih znanosti prekršena ljudska prava jer Reisman, i svatko u Hrvatskoj, ima pravo iznijeti svoje mišljenje te je tu pučki pravobranitelj trebao reagirati i zaštititi ustavno pravo. Na upit Ante Babića jesu li uvođenjem zdravstvenog odgoja u škole prekršena ljudska prava roditelja kao odgajatelja djece, odgovorila je da na to ne može odgovoriti sve dok odgovor na to pitanje ne da pučka pravobraniteljica za djecu te stručnjaci.