c S
Dnevne novosti

Viro: Uprava Zagrebačkog holdinga raskinuti će postojeći TKU i ponuditi novi

31.01.2013 07:10 ZAGREB, 30. siječnja 2013.(Hina), Direktor Službe za korporativne komunikacije Zagrebačkog holdinga Dušan Viro izvijestio je da su propali pregovori sindikata i Uprave Zagrebačkog holdinga oko Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) te najavio da će Uprava raskinuti postojeći TKU i ponuditi novi o kojem će se ponovno pregovarati.

Na pitanje novinara ima li neki rok u kojem će otkazati postojeći TKU, Viro je odgovorio da sad ne bi govorio o rokovima jer "traju konzultacije i razgovori". "Uglavnom vrlo brzo ćemo u formalno-pravnom smislu poduzeti korake koje trebamo", najavio je. Podsjetio je da su pregovori propali "nakon godinu dana intenzivnog pregovaranja i nakon neuspjelog pokušaja mirenja".

"Propali su pregovori jer Uprava nije mogla usuglasiti svoje stajalište sa sindikatima, odnosno sindikati nisu pristali na ono što je nudila Uprava", rekao je Viro novinarima u Zagrebačkom holdingu gdje su bili predstavljeni rezultati istraživanja zadovoljstva korisnika usluga Holdinga.

Podsjetio je da je Uprava tražila da se isplata regresa za godišnji odmor, božićnica i jubilarnih nagrada svedu na neoporezivi dio, a iznos otpremnine radnicima da se značajno reducira "jer naprosto nemaju novca da prava iz postojećeg TKU-a realiziraju". "Nismo željeli ukinuti ta prava već ih reducirati, ali sindikati nisu pristali jer su mislili da je to dramatično duboko rezanje. Doveli smo se sada u takvu poziciju, nije nam drago, ali tražimo najbolji izlaz", rekao je.

Ocijenio je da sam postupak pregovaranja za Upravu nije bio lak. "Nije lako zadirati u radnička prava i to nismo željeli, ali s obzirom na recesijska događanja u hrvatskom gospodarstvu, na slabiju naplatu potraživanja, na troškove koje smo imali, mi naprosto više ne možemo izdvajati toliko novčanih sredstava za materijalna prava radnika", rekao je Viro.

Naveo je da su sindikatima predlagali da se suspendiraju, reduciraju određena prava, dok je tvrtka u gubicima, a kad poslovanje ponovno bude pozitivno da se ta prava vrate. "Nismo, na žalost, naišli na odobravanje, na podršku", istaknuo je. Viro je naglasio da je politika Uprave Zagrebačkog holdinga prije svega bila očuvanje radnih mjesta i redovita isplata plaća i da su u tome uspjeli.