c S
Dnevne novosti

EP: šezdeset i dva amandmana na prijedlog rezolucije o RH

01.02.2013 07:18 BRUXELLES, 31. siječnja 2013.Hina, Zastupnici Europskog parlamenta podnijeli su ukupno 62 amandmana na prijedlog rezolucije koji je sastavio parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku, češki socijaldemokrat Libor Rouček.

O tim amandmanima Odbor za vanjsku politiku Europskog parlamenta raspravljat će 18. veljače, a glasovati 19. veljače nakon čega prijedlog rezolucije ide na glasovanje na plenarnu sjednicu Europskog parlamenta u travnju. Europski parlament se rezolucijom očituje o Sveobuhvatnom izvješću o pretpristupnom monitoringu koje je Europska komisija objavila u listopadu prošle godine i ta je rezolucija pravno neobvezujući tekst.

Predloženi amandmani kreću se u rasponu od poziva preostalim zemljama članicama koje još nisu ratificirale pristupni ugovor da to učine što prije, preko prijedloga slovenskih zastupnika da se jače naglasi obveza Hrvatske u rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja sa susjedima, do stajališta da predloženi zakon o strateškim investicijama nije u skladu s europskim standardima, osuda izjava predstavnika Katoličke crkve protiv LGBT populacije te poziva da se monitoring nastavi i nakon stupanja u EU-u. Najaktivnije su bile zastupnice Zelenih, Njemica Franziska Katharina Brantner i Nizozemka Marije Cornelissen koje su zajedno podnijele 13 amandmana, zatim slovenski zastupnici Tanja Fajon i Lojze Peterle te Rumunjka Monica Macovei.

Macovei, članica Europske pučke stranke, koja je svojedobno bila rumunjska ministrica pravosuđa, predlaže da se u suradnji s hrvatskim vlastima uspostavi mehanizam monitoringa i nakon pristupanja EU-u. Ona u svom amandmanu ističe da "korupcija ostaje ozbiljan problem u Hrvatskoj", te da su gubitci zbog kriminala, korupcije i zloporabe dosegnuli iznos od 11,6 milijardi eura u razdoblju od 2001. do 2010. Macovei poziva "Europsku uniju da u suradnji s hrvatskim vlastima uspostavi mehanizam monitoringa nakon pristupanja kako bi se pratili rezultati barem u slučajevima sukoba interesa, korupcije i organiziranog kriminala kao i provedba akcijskog plana za pravosudnu reformu".

Europska unija ima mehanizam za praćenje Bugarske i Rumunjske nakon ulaska u članstvo, koji se pokazao krajnje neučinkovitim, stoga je u EU-u odlučeno da se to više ne primjenjuje i da se umjesto toga inzistira da svaka nova članica mora ući potpuno spremna za članstvo. Hrvatskoj je uveden monitoring do dana pristupanja kako bi se osiguralo da uđe potpuno spremna i ne postoji više mogućnost uvođenja monitoringa i nakon pristupanja. Slovenski zastupnik iz liberalnog zastupničkog kluba Ivo Vajgl pozvao je u svom amandmanu hrvatske vlasti da pozorno prate poštivanje ljudskih prava, da se bore protiv svih vrsta diskriminacije protiv pripadnika nacionalnih manjina, migranata, LGBT osoba i drugih manjinskih skupina.

Vajgl također ističe da "neke izjave i aktivnosti Katoličke crkve u Hrvatskoj ne poboljšavaju europske standarde i poštovanje različitih manjina, dok se neki visoki predstavnici crkve redovito služe govorom koji otvoreno poziva na netoleranciju prema LGBT osobama". Zastupnice Brantner i Cornelissen izražavaju zabrinutost da "predloženi zakon o strateškim investicijama nije u skladu s europskim standardima" te pozivaju hrvatsku vladu i parlament "da ga revidiraju kako bi bolje zaštitili temeljna prava, posebice pravo vlasništva i okoliš".

One su također pozvale zemlje članice da se ne koriste mogućnošću ograničavanja zapošljavanja hrvatskih radnika na svojim tržištima, "više nego što je potrebno". Izvjestitelj Rouček je također podnio desetak amandmana, a u nekim od njih poziva Hrvatsku da učini sve kako bi ispunila svih 10 zadaća koje je Komisija identificirala u svom izvješću o monitoringu u listopadu prošle godine.