c S
Dnevne novosti

Sabor: odbor za ljudska prava podržao kandidature Vidović i Peto Kujundžić za pučku pravobraniteljicu

01.02.2013 07:12 ZAGREB, 31. siječnja 2013.(Hina), Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina na današnjoj je sjednici većinom glasova podržao kandidature Lore Vidović i Lane Peto Kujundžić za novu pučku pravobraniteljicu.

Predsjednik Odbora Furio Radin novinarima je nakon sjednice izjavio da su Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav odlučili, kao moguće kandidatkinje za pučku pravobraniteljicu, uputiti sutkinju za mladež Županijskog suda u Zagrebu Lanu Peto Kujundžić te predstojnicu reda UNICEF-a za Hrvatsku Loru Vidović.

Pojasnio je da, po proceduri, njihova odluka sada ide Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav koji će Saboru na usvajanje predložiti te dvije ili neke druge kandidatkinje, jer taj odbor nema obavezu prihvatiti mišljenje Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. "Ja sam gotovo uvjeren da će Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav ovaj put Saboru predložiti te dvije kandidatkinje", rekao je Radin podsjetivši da je Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i u prvom natječaju kao kandidatkinju za pučku pravobraniteljicu podržao Lanu Peto Kujundžić.

Dvanaest kandidata za novog pučkog pravobranitelja predstavilo se jučer na zajedničkoj sjednici saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav te Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Natječaj za pučkog pravobranitelja ponovljen je jer u listopadu 2012. niti jedan od osam kandidata za pučkog pravobranitelja nije dobio potrebnu većinu glasova saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, jer su SDP-ovi članovi Odbora ocijenili da nitko od kandidata nije dovoljno prepoznat u javnosti kao zaštitnik i promicatelj ljudskih prava.