c S
Dnevne novosti

Konferencija o zaštiti osobnih podataka nakon ulaska u EU

04.02.2013 07:10 ZAGREB, 1. veljače 2013.(Hina), Novosti i izazovi u zaštiti osobnih podataka nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju te zaštita podataka u zdravstvu tema su međunarodne konferencije održane u povodu Europskog dana zaštite osobnih podataka.

Sudionicima je kroz niz predavanja prikazano na koji će način navedene promjene utjecati na Zakon o zaštiti osobnih podataka, koje su promjene nužne, što donosi harmonizacija zakonodavnog okvira te kako će promjene utjecati na primjenu zaštite osobnih podataka u praksi.

Ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka Dubravko Bilić upozorio je u ime organizatora konferencije na važnost ove tematike, dok je ministar zdravlja Rajko Ostojić u uvodnom predavanju predstavio strategiju informatizacije zdravstva. Kazao je da će izrada jedinstvenog sustava uskoro pokrivati potrebe svih bolnica, HZZO-a, telemedicine, transfuzijske medicine, centra hitne pomoći te omogućiti standardizaciju modela podataka, izradu šifranika i slično.

"Pred nama je izgradnja zajedničkih servisa za automatizaciju poslovanja svih djelova zdravstvenog sustava te funkcionalna nadogradnja postojećih sustava kao što su eUputnica, ePomagala, eKarton, eSmjernice, eNacionalni preventivni programi, sustav za upravljanje dokumentima kao i više medicine u bolničkim informacijskim sustavima", kazao je Ostojić.

Dodao je i da je svrha strategije informatizacije zdravstva da u koordinaciji s ostalim tijelima državne uprave doprinese digitalizaciji javnog sektora i pružanju elektroničkih usluga građanima. Projekt eZdravstvo kroz svoje predavanje predstavila je Tatjana Prenđa Trupec iz HZZO-a, dok je o eZdravstvu u europskom kontekstu govorio predstavnik tijela za zaštitu osobnih podataka njemačke pokrajine Saske Tin Neuman.