c S
Dnevne novosti

Erdogan: odgađanje ulaska Turske u EU "neoprostivo"

05.02.2013 07:10 PRAG, 4. veljače 2013.(Hina/Reuters), Turski premijer Recep Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak da je polustoljetno čekanje Turske da postane članicom Europske unije "neoprostivo" i da se ulazak više ne bi smio odgađati.

Turska je počela pristupne pregovore s EU-om 2005., četiri desetljeća nakon sporazuma iz Ankare o carinskoj uniji s EEZ-om, no pregovori su zapeli zbog protivljenja Francuske i Njemačke i neriješenog spora oko Cipra. Do sada je zatvorila samo jedno poglavlje.

Erdogan je u listopadu prošle godine upozorio da bi EU mogao izgubiti Tursku ako joj ne odobri članstvo do 2023., kada se obilježava stota obljetnica osnivanja moderne turske države. To je bilo prvi put da je kazao koliko bi Turska mogla još čekati.

U govoru u Pragu, Erdogan je podsjetio da je Turska počela pregovore o integraciji u Europu 1963. Činjenica da taj proces još traje osobita je uvreda jer milijuni Turaka već žive u EU-u, rekao je. "To odgađanje (...) je neoprostivo", rekao je.

"Naša suradnja i solidarnost s europskim državama nastavit će se, naravno, čak i ako nas ne prime. No naša želja je da Europa, čak i ako nas ne primi, shvati da pet milijuna turskih građana živi u EU-u (...) Kažemo: 'Ne odgađajte. Završimo to'".