c S
Dnevne novosti

Nacrt Akcijskog plana provedbe mjera Nacionalne politike za ravnopravnost spolova

06.02.2013 07:16 ZAGREB, 5. veljače 2013.(Hina), Povjerenstvo za ravnopravnost spolova zagrebačke Gradske skupštine prihvatilo je na sjednici nacrt Akcijskog plana Grada Zagreba za provedbu mjera nacionalne politike za ravnopravnost spolova za razdoblje 2011.-2015.

Nacrt Akcijskog plana, koji je izradila radna skupina osnovana 17. rujna prošle godine, sadrži ciljeve i mjere koji su razvrstani u osam tematskih područja djelovanja, a za svaku mjeru određene su aktivnosti za njezino provođenje, nositelji, sredstva, rokovi provedbe te pokazatelji uspješnosti, a o njemu će raspravljati Gradska skupština.

Kao ciljevi Akcijskog plana, ističu se, između ostalih, podizanje znanja i svijesti o antidiskriminacijskom zakonodavstvu, rodnoj ravnopravnosti i ljudskim pravima žena kao i pripadnica nacionalnih manjina i žena s invaliditetom, jačanje sustava za pružanje potpore ženama žrtvama nasilja, smanjenje nezaposlenosti i uklanjanje svih oblika diskriminacije na tržištu rada te osnaživanje ženskog poduzetništva.

Među ciljevima se ističe i postizanje spolne ravnoteže u odabiru područja obrazovanja u srednjim školama i visokoškolskim ustanovama, postizanje uravnotežene zastupljenosti muškaraca i žena u predstavničkim i izvršnim tijelima vlasti, unapređenje položaja žena u sportu, upoznavanje javnosti s politikama ravnopravnosti spolova EU i drugim međunarodnih organizacija te suzbijanje rodnih stereotipa.

Osam osnovnih tematskih područja djelovanja su promicanje ljudskih prava žena i rodne ravnopravnosti, jačanje sustava zbrinjavanja i potpore žrtvama nasilja u obitelji te prevencije svih oblika nasilja nad ženama, jednake mogućnosti na tržištu rada, rodno osjetljivo obrazovanje, ravnopravnost u procesu odlučivanja u političkom i javnom životu, ravnopravnost u sportu, međunarodna politika i suradnja te institucionalni mehanizmi i načini provedbe.

"Akcijski plan Grada Zagreba nije identičan dokumentu Vlade jer Zagreb ima drugačije potrebe i iskustva na tom području", istaknula je predsjednica Radne skupine Morana Paliković Gruden, dodavši da će njegovo spuštanje na lokalnu razinu omogućiti bolju praksu. Napomenula je da je u mjere za provedbu plana ugrađen evaluacijski element te informiranje i obavještavanje jer se, smatra Gruden, ravnopravnost ne može ostvariti ako ljudi nisu informirani.

Kao novu tematsku cjelinu posebno je izdvojila ravnopravnost u sportu, a kao novu mjeru razvijanje suradnje s Mrežom FemCities - Mrežom europskih gradova za ravnopravnost spolova. Akcijski plan, između ostalog, predviđa održavanje javnih tribina, okruglih stolova, konferencija i drugih aktivnosti o ljudskim pravima žena s invaliditetom i pripadnica nacionalnih manjina, kao i razne druge aktivnosti posvećene podizanju javne svijesti o pojavi, problemima i načinima suzbijanja rodno uvjetovanog nasilja.

Praćenje provođenja Akcijskog plana, kad bude prihvaćen, obavljat će gradsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova koje će o tome izvješćivati Ured za ravnopravnost spolova i pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova. Akcijski plan bit će objavljen na internetskoj stranici Grada Zagreba i u Službenom glasniku grada Zagreb.