c S
Dnevne novosti

Vlada prihvatila strategiju turizma do 2020.

07.02.2013 07:12 ZAGREB, 6. veljače 2013.Hina, Vlada je na sjednici prihvatila prijedlog strategije razvoja turizma do 2020. godine kojom se predviđaju ulaganja od sedam milijardi eura i povećanje ukupne turističke potrošnje za šest milijardi eura.

Ta bi potrošnja, prema strategiji, 2020. trebala iznositi 14,3 milijardi eura. Vlada u prijedlogu strategije planira i povećanje broja zaposlenih za 30 tisuća te povećanje broja novih ležajeva za sto tisuća u odnosu na 2011. godinu. Ministar turizma Veljko Ostojić rekao je da je glavni cilj strategije svrstati Hrvatsku među 20 vodećih svjetskih turističkih destinacija po kriteriju konkurentnosti.

Cilj je i razvijanje cjelogodišnjeg turizma i njegovo proširenje na područje cijele Hrvatske. Glavni nositelj investicija trebao bi, po Ostojićevim riječima, biti hotelijerski sektor. Vlada je danas dala suglasnost Hrvatskim cestama za kreditno zaduženje od 53 milijuna eura za financiranje dodatnog investicijskog ciklusa cestogradnje na javnim cestama.

Hrvatskim cestama kredit će dati Privredna banka Zagreb i Societe General - Splitska banka, kredit je na osam godina, a kamatna stopa promjenjiva u visini 6-mjesečni Euribor plus 4,05 posto godišnje.

Vlada nije prihvatila ponudu Ine za gospodarskim korištenjem pomorskog dobra luke posebne namjene - Industrijske luke Urinj, jer je Općina Kostrena uputila prigovor da područje pomorskog dobra koje je predmet koncesije u prostorno-planskoj dokumentaciji nema tu namjenu.