c S
Dnevne novosti

Sabor: odbor za Ustav za pravobraniteljicu predlaže Ivanu Goranić i Loru Vidović

07.02.2013 07:14 ZAGREB, 6. veljače 2013.(Hina), Saborski Odbor za Ustav odlučio je Saboru predložiti da novu pučku pravobraniteljicu izabere između dvije kandidatkinje - ravnateljice Pravosudne akademije Ivane Goranić i predstojnice Ureda UNICEF-a Hrvatska Lore Vidović.

Goranić je dobila osam, a Vidović šest glasova članova Odbora, dok je kandidatkinja koja je, uz Loru Vidović, jučer dobila podršku Odbora za ljudska prava, sutkinja za mladež Lana Peto Kujundžić dobila samo dva glasa, no mišljenje tog odbora nije obvezujuće. Odbor je jednoglasno donio Odluku o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka, no većina je odlučila odgoditi odluku o prijedlogu Državnog izbornog povjerenstva da se obustavi isplata proračunskog novca za SDSS, DC, zastupnika mađarske manjine Deneša Šoju i nezavisnog Ivana Grubišića, jer do zakonskog roka, 16. siječnja, nisu objavili donatore u 2012.

Odluka je odgođena jer su se SDSS i Šoja očitovali da su u međuvremenu ispunili obveze, a odgodi su se usprotivili HDZ, laburist Dragutin Lesar i SDSS-ovac Milorad Pupovac. Lesar i Ana Lovrin (HDZ) objasnili su da bi se time poslala loša poruka javnosti, budući da je DIP mjerodavan utvrditi tko je u zakonskom roku ispunio svoje obveze, a i Ingrid Antičević Marinović (SDP) kolegama je spočitnula da prema blokadi računa političara "postupa s velikim oprezom, dok se računi običnih smrtnika na Fini blokiraju bez ikakvih provjera pa oni sami moraju dokazivati da je to novac od alimentacije i sl".

Većina je podržala i konačni tekst prijedloga Zakona o financiranju izborne promidžbe, protiv je bio Lesar, a suzdržan Goran Beus Richembergh (HNS), koji su nezadovoljni jer je Vlada odbila njihov prijedlog da se, umjesto otvaranja posebnog žiro računa za kampanju svake liste, utvrdi obveza stranke da račun vodi na razini županije, a da za liste na općinskoj razini podnosi izvješća. "Bankari trljaju ruke zbog ovakvog prijedloga, jer će stranke morati otvoriti 180 posebnih računa na razdoblje od 59 dana", rekao je Lesar, koji tvrdi da će troškovi vođenja računa "pojesti" između 18 i 20 posto ukupnih troškova kampanje.

I Beus Richembergh smatra da će zakon biti neprovediv za koalicijske liste. "Ako šest stranaka koalira na razini općine, svih šest morat će otvoriti račun, a pitanje je preko kojeg će se računa stvarno poslovati. Ako je to transparentno, onda sam ja vidoviti Milan", dodao je. Ingrid Antičević Marinović kolegama je, međutim, poručila da im ne bi trebao biti problem "otvoriti pišljivi žiro račun", koji je, uvjerena je, nužan radi kontrole i transparentnosti financiranja kampanja.

Kazala je i kako joj je poznato da u koalicijama račune često plaća samo jedna stranka. "Toga smo se mi nauživali. Plaćali smo tuđe račune, pa ako hoćete i račune stranaka koje se ovdje protive zakonu", rekla je Antičević Marinović. Njezino je izlaganje Beus Richembergh nazvao "klasičnom zamjenom teza". SDP-ovoj zastupnici poručio je da "razumije njezine frustracije jer je u koaliciju morala primati određene stranke i plaćati im račune", ali da će "to raditi i ubuduće". Nenad Stazić (SDP) kolegama je poručio da "odbor nije mjesto za takve političke rasprave".

Ocijenio je da se transparentnost financiranja kampanja ne može postići rješenjima jednostavnijim od predloženih. Stazić je ustvrdio i da su "izbori ozbiljna stvar, u koju se često uključuju neozbiljni kandidati" te da je "lakše otvoriti žiro-račun, nego sastaviti ozbiljnu listu s relevantnim kandidatima". Pomoćnik ministra uprave Boris Milošević kazao je, pak, da je Ministarstvo razmatralo mogućnost reduciranja broja računa za kampanju, ali da se tomu usprotivio DIP, kojem na taj način ne bi bilo moguće napraviti neposredan nadzor nad računom u svakom trenutku kampanje.