c S
Dnevne novosti

BiH se priprema za ulazak Hrvatske u EU

08.02.2013 07:12 SARAJEVO, 7. veljače 2013.Hina, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u četvrtak je usvojilo niz mjera nužnih za funkcioniranje te države nakon najavljenog ulaska Hrvatske u Europsku uniju, priopćeno je u Sarajevu nakon sjednice vijeća održane iza zatvorenih vrata.

Sjednici je nazočio i posebni predstavnik Europske unije u BiH Peter Sorensen, koji je pozvao vlasti BiH na ulaganje dodatnih napora kako bi se ispunile preostale obveze iz ranije usvojenog akcijskog plana vezanog za pristupanje Hrvatske EU, posebice na planu poljoprivredne proizvodnje te graničnog i inspekcijog nadzora. "Mi smo tu da vam pomognemo, no vlasti u BiH moraju završiti posao i omogućiti da BiH usvajanjem standarda EU potpuno spremna dočeka 1. srpnja", izjavio je Sorensen, priopćeno je nakon sjednice.

Raspravljajući o problemima vezanim za sporazum o statusu luke Ploče, vijeće ministara BiH je zaključilo da BiH u svim budućim pregovorima koji se odnose na pitanja uvoza i izvoza robe preko Ploča svojim zahtjevom za potpunom derogacijom pravne stečevine EU ne smije ugroziti dostignuti status koji BiH ima na putu ka EU.Državno povjerenstvo za integrirano upravljanje granicom BiH istodobno vodi pregovore s Hrvatskom u vezi sa sporazumom o slobodnom tranzitu preko teritorija BiH i Hrvatske kroz Neum i u Luku Ploče, kao i za izradu studije predizvodljivosti za povezivanje teritorija Hrvatske, uključujući i opciju koridora kroz Neum.

Zaključeno je i kako se očekuje potpisivanje novog sporazuma s Hrvatskom o pograničnom prometu i suradnji, kao i da su u tijeku pripreme za gradnju glavnog graničnog prijelaza kod Gradiške te kod Ivanjice, Gorice i Orašja. Vijeće ministara BiH je ocijenilo kako dvije države glede obrazovanja i državljanstva nemaju otvorenih pitanja, dok je ministarstvo civilnih poslova BiH poduzelo potrebne korake i pokrenulo postupak radi rješavanja radnopravnog i socijalnog statusa radnika iz BiH zaposlenih u Hrvatskoj, koji su u razdoblju od 1991. do 1995. godine otpušteni s posla.

Prihvaćen je prijedlog Hrvatske o privremenom rješenju izdavanja pograničnih propusnica, kako bi stanovnicima koji žive u pograničnom području bio omogućen prelazak preko graničnih prijelaza za pogranični promet i nakon 1. srpnja 2013. godine. Vijeće ministara BiH zadužilo je ministarstvo sigurnosti BiH da na bilateralnoj osnovi nastavi razgovore s hrvatskom stranom u svezi s daljnjom primjenom sporazuma između vijeća ministara BiH i hrvatske vlade o viznim olakšicama u dijelu koji se odnosi na priznavanje osobne iskaznice BiH, kao dokumenta s kojima će se moći prelaziti granica između BiH i Hrvatske nakon ulaska Hrvatske u EU, stoji u priopćenju.