c S
Dnevne novosti

Jovanović: reformama se prvi put pristupa na svim razinama

08.02.2013 07:14 ZAGREB, 7. veljače 2013.(Hina), Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović istaknuo je na konstituirajućoj sjednici Nacionalnoga vijeća za odgoj i obrazovanje da se reformama u sustavima odgoja i obrazovanja prvi put pristupa sagledavajući cijelu obrazovnu "vertikalu" i u tom kontekstu vidi novo vijeće kao "ključni alat" u reformskim procesima.

Podizanje kvalitete tercijarnog, visokoškolskog, obrazovanja, jedna je od važnih zadaća, a to se, ocijenio je ministar, ne može postići bez kvalitetnih promjena na prethodnim razinama obrazovanja - predškolskom, osnovnoškolskom i srednjoškolskom. Jovanović je u uvodnom izlaganju za javnost otvorenoga dijela prve sjednice Nacionalnoga vijeća za odgoj i obrazovanje rekao da je za Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) ovaj tjedan doista velik jer su u njemu sažeti rezultati jednogodišnjeg rada toga ministarstva.

Ponovio je kako je prva sjednica novoga Vijeća kao strateškoga tijela jedan od tih rezultata. Spomenuo je i druge, među kojima je i jučerašnja rasprava o Hrvatskome kvalifikacijskom okviru (HKO) u Hrvatskome saboru kojemu je, rekao je, svrha uspostaviti suradnju odgojnog i obrazovnog sustava s gospodarstvom u skladu sa Strategijom Europa 2020 Europske unije kako bismo mogli biti dio Europe kao konkurentnoga društva.

Jovanović je dodao da bi Sabor trebao uskoro imenovati novi Upravni odbor Hrvatske zaklade za znanost, kao i da je Vlada u saborsku proceduru uputila izmjene zakona o visokom obrazovanju i znanosti, a u drugome čitanju u Saboru je i zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju. Uz napomenu da je u sustavu znanosti, obrazovanja i sporta na kraju prošle godine bilo 90.712 zaposlenih, Jovanović je istaknuo da se za tako veliki sustav u MZOS-u brine 314 ljudi, što je 21 osoba manje od broja zaposlenih u tome ministarstvu na kraju 2011. godine, kada je pak zaposlenih bilo samo 11 više, odnosno 90.723.

Dodao je da su u Hrvatskoj ukupno 1333 osnovne i srednje škole pa je toliko i ravnatelja, a u sustavu radi 71.605 učitelja i stručnih suradnika. Ministar je 'dotaknuo' i pitanje učiteljskih i profesorskih plaća te izvijestio da je prosječna plaća učitelja i profesora samca na početku radnoga vijeka 4459 kuna, a za one s 30 godina staža 6888 kuna, dok učitelji i profesori s tim stažem i dvoje djece imaju prosječnu plaću od 7666 kuna.

Istaknuo je da će se problem dodatka od 3,5,7,i 9 posto na plaću učitelja u osnovnim i srednjim školama rješavati povećanjem koeficijenata , a time će se, dodao je, spriječiti i uravnilovka .