c S
Dnevne novosti

HEP: uskoro ćemo predstaviti studiju upravljanja bioraznolikošću

11.02.2013 07:10 ZAGREB, 8. veljače 2013.(Hina), Hrvatska elektroprivreda (HEP) je najavila da će uskoro Vladi i hrvatskoj javnosti predstaviti rezultate Studije upravljanja bioraznolikošću čiju su izradu, u sklopu kreditnog aranžmana, dogovorili HEP i Europska banka za obnovu i razvoj, a izvođač studije je konzultanska kuća WSP.

"U suradnji s EBRD-om i WSP-om HEP će javno i interaktivno predstaviti studiju, na kojoj radi multidisciplinarni tim domaćih i stranih stručnjaka s ciljem objedinjavanja nalaza svih istraživanja i davanja odgovora na sva pitanja koja su o HE Ombla prisutna u javnosti", priopćeno je iz HEP-a. Iz HEP-a pritom ističu da su, kao društveno odgovorna tvrtka, spremni provesti sve mjere zaštite okoliša za koje studija upravljanja bioraznolikošću utvrdi da je nužno provesti radi zaštite zaštićenih živih vrsta.

"Ukoliko se gradnja HE Ombla prepozna kao gospodarski interes Republike Hrvatske HEP je spreman nastaviti s realizacijom projekta", zaključuje se u priopćenju HEP-a. Projekt HE Ombla, snage 68 megavata, predviđa izgradnju prve podzemne elektrane u Hrvatskoj, a vrijednost te investicije se procjenjuje na 150 milijuna eura. Projekt izgradnje HE Ombla izazvao je veliko negodovanje ekoloških udruga koje upozoravaju da je riječ o ekonomski neisplativom i visokorizičnom projektu, te uz ostalo upozoravaju da ona nije prihvatljiva zbog uništavanja postojećeg špiljskog staništa.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović je ocijenio kako u Hrvatskoj postoje važniji projekti koji za energetsku neovisnost Hrvatske mogu dati značajniji doprinos od projekta gradnje HE Ombla te da stoga taj projekt "ne bi trebao ići". Zmajlović je, odgovarajući na pitanja novinara o projektu HE Ombla, rekao kako je od HEP-a zatražio rezultate tih istraživanja i očekuje njihovu prezentaciju hrvatskoj javnosti jer je "to ključno kako bismo mogli zauzeti jedan relevantan stav, a da to ne bude na razini spekulacije".

"Ako ta istraživanja pokazuju ono što neslužbeno znamo, da je utvrđeno stotine endemskih vrsta i da se radi o jednoj najbogatijoj spilji u Hrvatskoj tada je moje mišljenje da se trebamo koncentrirati na neke druge projekte i da će vrlo teško biti ovdje utvrditi prevladavajući javni interes", rekao je ministar.