c S
Dnevne novosti

Neovisna Škotska trebala bi se ponovno kandidirati za UN i EU

12.02.2013 07:12 LONDON, 11. veljače 2013.(Hina/AFP), Škotska će vjerojatno morati ponovno pregovarati o članstvu u organizacijama kao što su Ujedinjeni narodi i Europska unija ako odluči proglasiti neovisnost na referendumu koji bi se trebao održati 2014., po izvješću dvaju pravnih stručnjaka pripremljenom za britansku vladu.

Dokument na 57 stranica objavio je u ponedjeljak ured britanskog premijera Davida Camerona, koji se protivi neovisnosti Škotske koju zagovara škotska nacionalistička vlada. "Ako Škotska postane neovisna, samo bi 'ostatak Ujedinjenog Kraljevstva' i dalje automatski imao jednaka prava, obveze i ovlasti po međunarodnom pravu kao što to ima sada i ne bi morao ponovno pregovarati o postojećim ugovorima ili se ponovno kandidirati za članstvo u međunarodnim organizacijama", priopćio je Downing Street.

Profesori prava James Crawford, sa Sveučilišta u Cambridgeu, i Alan Boyle, sa Sveučilišta u Edinburghu, navode nekoliko razloga zašto bi neovisna Škotska bila "nova država" dok bi za ostatak Ujedinjenog Kraljevstva vrijedio "kontinuitet" postojeće države. Kao prvo ističu da je tako bilo u većini slučajeva u recentnoj povijesti: Ujedinjeno Kraljevstvo i Irska 1922., Indija 1947., Singapur i Malezija 1965., Bangladeš i Pakistan 1971., Sovjetski Savez 1990. i Sudan i Južni Sudan 2011. Važan čimbenik je i veličina stanovništva i teritorija.

Bez Škotske Ujedinjeno bi Kraljevstvo imalo 92 posto sadašnjeg stanovništva i 68 posto teritorija. Uz to, zbog "važnosti uloge Ujedinjenog Kraljevstva na međunarodnoj pozornici", promjena njegova statusa "izazvala bi velik potres", ističu, podsjećajući da je ono jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, član NATO-a i EU-a. Dvojica stručnjaka "odbacuju ideju da bi glasovanje o neovisnosti dovelo do uspostave dviju novih država i ocjenjuju da pravno nije moguće da dvije države naslijede istu pravnu osobnost kao bivša država."

S druge strane, škotska je vlada zatražila mišljenje ekonomskih stručnjaka o posljedicama neovisnosti. Oni su, u izvješću također objavljenom u ponedjeljak, ocijenili da bi "bilo u interesu Škotske da zadrži britansku funtu". Po ispitivanju Ipsos Morija s kraja 2012., neovisnost podržava 30% Škota, 58% je protiv, a neodlučno ih je 12 posto.