c S
Dnevne novosti

EK: afera s konjskim mesom nije zdravstveni problem

12.02.2013 07:08 BRUXELLES, 11. veljače 2013.Hina, Afera s konjskim mesom prodavanim umjesto govedine ne predstavlja problem sigurnosti hrane, nego označavanja proizvoda, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Europske komisije Frederic Vincent.

"Nismo suočeni sa sanitarnom opasnošću, nije riječ o sigurnosti hrane jer nitko nije obolio. Ovdje je riječ o tome da sastav proizvoda nije označen korektno", izjavio je Vincent, glasnogovornik povjerenika za zdravlje i zaštitu potrošača Tonia Borga. Afera je izbila kada je Britanska agencija za sigurnost hrane (FSA) objavila da je u lazanjama marke Findus pronađeno više od 60 posto konjskog mesa, dok je ne deklaraciji pisalo da je riječ o goveđem mesu.

Polovicom siječnja irske su vlasti utvrdile da su hamburgeri koji su se prodavali u Tescu u Irskoj i Velikoj Britaniji sadržavali konjsko meso. Ti su hamburgeri, utvrđeno je naknadno, proizvedeni u tvornicama u Irskoj i Velikoj Britaniji i prodavani su u više supermarketa poput Tesca, Lidla i Alda. I brojni francuski trgovački lanci objavili su u nedjelju da su s polica svojih dućana povukli proizvode tvrtki Findus i Comigel zbog moguće nazočnosti konjetine u goveđem mesu.

Trgovački lanci Auchan, Casino, Carrefour, Cora, Monoprix i Chez Picard povukli su s tržišta sumnjive proizvode, objavio je Savez za trgovinu i distribuciju (FCD) koji okuplja veliki broj francuskih trgovačkih lanaca. Radi se o lazanjama, kanelonima, špagetima s mesom i musaki. Vincent je rekao da Europska unija može zabraniti prodaju nekog proizvoda samo ako je u pitanju zaštita zdravlja.

A ako je riječ o prijevari, što bi u ovom slučaju moglo biti, onda to treba riješiti na sudovima. Prema pravilima EU-a za svježe meso mora se navesti podrijetlo, ali kod gotovih proizvoda na bazi mesa mora se navesti samo vrsta mesa koja je korištena.