c S
Dnevne novosti

Saborska oporba: Povjerenika za informiranje birati dvotrećinskom većinom

15.02.2013 07:12 ZAGREB, 14. veljače 2013.(Hina), Oporbeni saborski klubovi zatražili su da se povjerenik za informiranje bira dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru.

„Povjerenika treba birati dvotrećinskom većinom jer ćemo u suprotnom dobiti još jednog činovnika koji će služiti vlasti - danas Kukuriku, a sutra nekoj drugoj“, poručio je Laburist Branko Vukšić u raspravi o prijedlogu Zakona o pravu na pristup informacijama koji predviđa uspostavu tog neovisnog tijela.

Nezavisni Damir Kajin nerazrađenom smatra i odredbu prema kojoj korisnik prava na pristup informacija može biti svaka domaća, ali i strana pravna ili fizička osoba, a zapitao se i što će biti ako Sabor ne prihvati izvješće povjerenika. „Ogromna je to moć u funkciji jednog čovjeka. On postaje i pravobranitelj i inspektor i sudac. Samo da ne bude po onoj narodnoj 'Kadija te tuži kadija ti sudi'“, poručio je Kajin. HDZ-ova Sunčana Glavak zapitala se zašto više nije dovoljno dobra Agencija za zaštitu osobnih podataka, koja je do sada obavljala poslove koje bi sada trebao preuzeti povjerenik, a s njom se složio i njezin stranački kolega Zvonko Milas.

„Ako Agencija nije dobra kako to da je bila dobra onda kada je odobrila recimo pravo na pristup objavi podataka o registru branitelja, što je po mišljenju mnogih kršenje ustavnog prava na zaštiti osobnih podataka“, zapitao se Milas. Nezavisni Ivan Grubišić podsjetio je kako stalno umnažamo različita povjerenstva koja nas nisu izvela iz krize izrazivši pri tome bojazan da će se to ponoviti i s povjerenikom za informiranje.

„Hrvatska se nastoji uokviriti i kao pravna i kao pravedna država, a ovaj zakon je antibirokrtska reforma sustava javne uprave“, poručila je HNS-ova Nada Turina Đurić ocijenivši kako prijedlog zakona odgovara vremenu u kojem živimo. Također je odbacila mogućnost da se povjerenika bira dvotrećinskom većinom podsjetivši kako Ustav RH točno navodi kada se primjenjuje taj princip. „Ovo je hvale vrijedan napor da se donesu promjene“, ustvrdio je u ime Kluba SDP-a nezavisni Josip Kregar podsjećajući kako je tijekom posljednjih 10 godina preko 100 zemalja donijelo takav zakon.