c S
Dnevne novosti

Milanović: izbori za EP u travnju, svibnju ili najkasnije lipnju

15.02.2013 07:08 ZAGREB, 14. veljače 2013.Hina, Hrvatski premijer Zoran Milanović pozvao je u četvrtak sve političke stranke da se izjasne koji datum za održavanje izbora za Europski parlament smatraju najboljim, te kazao da se oni mogu održati u travnju, svibnju ili zadnji tren, u lipnju.

Ugovor o pristupanju EU-u je jasan i izbori se moraju održati u travnju, svibnju ili zadnji tren, u lipnju, kazao je Milanović na sjednici vlade te pozvao "HDZ i druge stranke" da daju svoj prijedlog. "Ne kažem da ćemo to svakako uzeti u obzir, ali želim čuti što žele, što smatraju najboljim sa stajališta uspjeha izbora, odaziva, pripreme izbora", kazao je premijer i ponovio kako rok za pripremu izbora ne može biti šest mjeseci, već u najboljem slučaju dva do tri.

Prvog srpnja moramo imati izabranih 12 zastupnika u Europskom parlamentu i stoga, u najboljem slučaju, imamo dva-tri mjeseca za pripreme, rekao je Milanović, pozvavši "kolege iz HDZ-a i drugih stranaka da kažu što žele i što smatraju da je najbolje". Hrvatska vlada danas je uputila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o izborima zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament u saborsku proceduru. Izmjenama se predlaže, zbog racionalizacije, da se izborna općinska i gradska povjerenstva mogu imenovati u istom sastavu za više općina i gradova s obzirom na to da je sve jedna izborna jedinica pa nema potrebe imati 500 gradskih, općinskih izbornih povjerenstava, rekao je ministar uprave Arsen Bauk na sjednici vlade.

Na izborima za EP prvi se puta u hrvatsku izbornu praksu uvode otvorene liste, a Bauk je u izjavi novinarima nakon sjednice vlade kazao kako to znači da građani, osim za stranku, mogu glasati i za jednog kandidata s liste te stranke za koju su glasali. Važeći listić tako može biti i onaj na kojem je zaokružena samo stranka, kao i onaj na kojem je zaokružena stranka i kandidat s liste te stranke. "Što znači da građani moraju najprije odabrati stranku, a onda s liste te stranke jednog kandidata. Sve ostale kombinacije smo također predvidjeli i one malo kompliciraju rad biračkih odbora i zakonom smo ih definirali. Ali, za građane je najvažnije - stranka, a onda kandidat s liste te stranke", kazao je.

Novinare je zanimalo zašto se u isto vrijeme ne mogu održati lokalni izbori i izbori za Europski parlament, a Bauk je rekao kako za to postoje i politički i tehnički razlozi. Što se tiče tehničke provedbe izbora, objašnjava, radi se o dvije vrste izbora što bi uzrokovalo određene poteškoće u provedbi. Primjerice, na lokalnim izborima se ne može glasati u odsutnosti, a na izborima za Europski parlament se može, na lokalnim izborima nema glasanja u inozemstvu, a na europskim ima, objašnjava.

"Što se tiče političkog dijela kampanja bi bila, recimo to tako, u nekoliko disonantnih tonova - u jednom dijelu bi se raspravljalo o pločnicima i asfaltima, karikiram, a onda nakon 15 minuta bismo, recimo, raspravljali o odnosima na Cipru ili odnosima Francuske i Njemačke", dodao je ministar uprave. Podsjetio je i da su birački odbori sastavljeni po drukčijem principu te da drukčija izborna tijela provode te izbore. "Datum lokalnih izbora određen je zakonom, raspisuje ih vlada, a za Europski parlament raspisuje ih predsjednik Republike i provodi DIP", rekao je i ponovio da izbori za Europski parlament mogu biti raspisani u travnju, svibnju ili lipnju.