c S
Dnevne novosti

Josipović: loša je ideja da Sabor bira predsjednika države

18.02.2013 07:10 ZAGREB, 17. veljače 2013.(Hina), Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović je vrlo lošom idejom ocijenio mogućnost da Hrvatski sabor bira predsjednika države, jer smatra da bi se time narušila podjela vlasti i međusobna kontrola.

"Neovisno otkud ta ideja dolazi, mislim da je to jedna vrlo loša ideja za cijelo društvo jer će na neki način narušiti stabilnost unutar vlasti - podjela vlasti i međusobna kontrola", odgovorio je predsjednik Josipović u intervjuu za HTV-ovu emisiju "Tema dana" na pitanje jesu li ga iznenadile kuloarske priče kako SDP razmišlja da se predsjednik RH bira u Hrvatskom saboru.

U razgovoru uoči sutrašnje treće godine svoga mandata, Josipović je istaknuo kako "potreba svake države da ima nekog tko je neposredno izabran, barem u našoj političkoj kulturi, znači jako puno za politički život Hrvatske". Napominjući da je 94 posto građana u anketi izrazilo želju da se predsjednik Republike i dalje bira na izborima, istaknuo je kako vjeruje da nema te političke snage koja bi na silu protiv 94 posto građana uvodila nove institucije ili ih artikulirala na drugačiji način.

Na pitanje kako ocjenjuje dosadašnji rad Vlade, predsjednik Josipović je rekao da reforme još izostaju, ali da su na području fiskalne stabilnosti napravljeni značajni pomaci, kao i u urednosti plaćanja poreza. Dobrim vladinim potezom drži i predloženi zakon o strateškim investicijama. "Nema izlaska iz krize bez novih investicija. Mi danas imamo više od 370. 000 nezaposlenih i ako neko misli da će čarolijom zaposliti ljude, jako se vara", poručio je.

Upitan je li za investicije po svaku cijenu, odgovorio je da je za one investicije koje respektiraju ekološki aspekt, socijalnu pravednost i dovode do plaćanja poreza, do novog zapošljavanja i socijalno-društvene odgovornosti. Lošim ocjenjuje da, čim se pojavi netko tko želi investirati, "odmah ga napadnemo sa svih strana". Predsjednik Josipović napomenuo je da ima i puno dobrih investicija iako u Hrvatskoj postoji mnoštvo administrativnih barijera, velika birokratiziranost sustava te loša investicijska klima.

"To je ono što bi trebali promijeniti", kazao je predsjednik Josipović. Upitan kada bi, po njemu, bilo najidealnije održati izbore za Europski parlament, odgovorio je da će izbore raspisati sukladno zakonu te dominantnim stajalištima na političkoj i nevladinoj sceni, jer su tu građani vrlo važan faktor. "Te izbore smatram jako važnima, volio bih da izađe puno ljudi i da se vodi kvalitetna europska kampanja", rekao je predsjednik Josipović dodavši kako se još nije odlučio za konkretni datum.